Zo Vind Je Jouw Soulmate En Maak Je De Juiste Keuze

0
2587

Ben je op zoek naar de ‘ware’, die ene persoon die jouw leven compleet maakt? Dan is het goed om eerst uit te vinden wat ‘ware liefde’ is. De prins op het witte paard staat symbool voor de man van je dromen. Heb je een lijstje met eisen waar jouw ideale partner aan moet voldoen? Helpt dit je bij het vinden van de beste man of vrouw? Is de perfecte metgezel wel het beste ingrediënt voor een gelukkige relatie? Een lijstje met jouw behoefte en wensen met betrekking tot een relatie kan je natuurlijk wel handvaten geven om de juiste persoon te vinden, maar in de meest gevallen vind je de ‘ware’ op een spontane manier. De ware voldoet namelijk meestal niet (geheel) aan jouw verwachtingen, want het is vaak de (gezonde) spanning die een relatie nu juist zo aantrekkelijk maakt.

Wie maakt jou gelukkig?
Je kunt een heel lijstje samenstellen van karaktertrekken en uiterlijkheden waar jij op valt. Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken is echter gebleken dat je keuze voor een bepaald persoon grotendeels onbewust verloopt. Je valt uiteindelijk gevoelsmatig op een persoon en niet honderd procent met je verstand. En gevoelsmatig blijkt dan heel vaak dat diegene waar jouw keuze op is gevallen, helemaal niet voldoet aan de criteria die je op het lijstje hebt staan. Maar ook je gevoelsmatige keuze is geen garantie dat je voor de ware gekozen hebt en/of je met deze persoon langdurig gelukkig zult zijn.

Hoe weet je wat bij jou past?
Je kunt een mooie lijst met eigenschappen verzinnen die jou wel aanstaan, maar hoe weet je dat deze eigenschappen precies de karaktertrekken zijn die werkelijk bij jou passen? De meeste mensen voelen zich aangetrokken tot eigenschappen die ‘vertrouwd’ voelen. Verwar dit niet met wat prettig voelt. Wat vertrouwd voelt, is dat wat zich in je jeugd heeft gevormd. Als jij een dominantie ouder hebt gehad, die jou erg bemoederd heeft, zul je dat misschien als onprettig ervaren, maar daarnaast voelt het wel vertrouwd. Het kan zijn dat je later dan toch jezelf aangetrokken voelt tot een bemoederend persoon. Heb je een ouder gehad die zijn of haar emoties moeilijk kon tonen? Dan zul je waarschijnlijk op zoek gaan naar een gevoelige partner met zijn/haar hart op de tong, maar het zal niet vertrouwd voelen bij een dergelijke partner, want het voelt vertrouwder bij iemand die gesloten is. Onbewust zul je dus vallen op mensen die bepaalde sterk aanwezige positieve en negatieve eigenschappen van je ouders bezitten.

De keuzes uit het verleden
Als je op zoek bent naar de ware, en je hebt al wat ‘mislukte’ relaties achter de rug, dan kun je van de keuzes die je destijds gemaakt hebt heel veel leren. Ga bij jezelf na om welke reden jij hebt gekozen voor een bepaalde partner. Wat waren zijn/haar kenmerkende eigenschappen? Misschien kom je tot de ontdekking dat er inderdaad eigenschappen waren die als prettig en vertrouwd aanvoelden vanuit de relatie met je ouders.

Keuzestrategie bepalen
Als de eigenschappen van je ouders je in je jeugd gelukkig maakten en overwegend positief voor jou waren, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan je gevoel. Je gevoel zal je gids zijn naar de ware. Als dit helemaal niet in jouw situatie van toepassing is, kan het zijn dat, op basis van je vertrouwde veiligheid, je gevoel steeds de verkeerde keuze maakt. In dat geval wordt het tijd voor een andere keuze strategie. Je gevoel is hier blijkbaar niet echt betrouwbaar. Zet voor jezelf op een rijtje waar jij echt gelukkig van wordt in een relatie. Welke waarden zijn voor jou in een relatie belangrijk? Denk hierbij aan zaken als wederzijds respect, dezelfde humor, gezamenlijke interesses en dergelijke. De waarden moeten wel belangrijk voor je zijn, ze moeten je gelukkig maken. Zoals je hieruit zult begrijpen, gaat het hier niet om uiterlijkheden of uitgesproken karaktereigenschappen.

Op zoek naar de ware
Er kan er maar één de ware zijn, is wat veel mensen denken. Als je nu even met je beide voeten op de grond gaat staan, dan kun je bedenken dat het wel erg problematisch wordt als er tussen de 6 miljard mensen die hier op aarde rondlopen er maar eentje tussen zit die alleen maar bij jou hoort. Dat is wel een heel ontmoedigend en deprimerend idee. Gelukkig is het niet waar. In de praktijk blijkt dat meerdere mensen een hele goede klik samen kunnen hebben om een gelukkige, langdurige relatie op te kunnen bouwen. Er zijn dus wel degelijk meerdere ‘ware liefdes’. Belangrijker is het dat je jezelf er open voor stelt, en mensen die je nog niet kent de kans en de tijd geeft om te leren kennen en te waarderen. Liefde op het eerste gezicht is zeker wel mogelijk, maar het hoeft niet de persoon te zijn waar het uiteindelijk op langere tijd mee klikt. Soms kan het even duren, voordat je de ware liefde herkent.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here