Waarom We Onze Beste Ideeën In De Douche Krijgen

0
2972

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: de hele dag geen inspiratie en net wanneer je onder de douche staat of een warm badje neemt, blijven de goede ideeën komen. Dit is echter geen toeval. Douchen vormt werkelijk een boost voor je creativiteitszin.

Het fenomeen valt te verklaren aan de hand van twee grote oorzaken. Neurowetenschapster Alice Flaherty verwijst naar dopamine, een bepaalde stof in het lichaam die ook wel bekend staat als het ‘gelukshormoon’. Volgens Flaherty stimuleert dopamine de zin voor creativiteit. En deze stof komt vrij wanneer je een bepaalde staat van relaxatie bereikt, bijvoorbeeld in bad of in de douche.

Psychologe Shelley Carson van Harvard haalt nog een ander element aan: afleiding. Wanneer je de hele dag tevergeefs een oplossing hebt zitten zoeken voor een bepaald probleem en erna je gedachten verzet met een douche of bad, ontstaat de zogenaamde ‘incubatie periode’. Het onderbewuste geheugen blijft namelijk naar oplossingen zoeken en door een rustperiode in te lassen voor je hersenen, kunnen deze worden overgebracht naar het bewuste geheugen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here