Waarom Kefir Zo Een Gezond Drankje Voor Je Is

0
2837

Kefir is een yoghurtachtige drank. Melkkefir wordt gemaakt van koemelk, geitenmelk of schapenmelk en zogenaamde kefirkorrels. Deze korrels hebben qua uiterlijk veel weg van onze bloemkool. Het zijn geen korrels maar een groepje met elkaar samenlevende gisten en bacteriën. Het bevat melkzuurbacteriën en deze zijn gezond voor de darmflora. De melkzuurbacteriën zetten de lactose om in melkzuur, waardoor het een verfrissende, licht tintelende yoghurtachtige zure smaak krijgt, maar het is meer vloeibaar. Melkkefir wordt gemaakt door kefirkorrels aan de melk toe te voegen. Gedurende 24 uur vermenigvuldigen en fermenteren zich de suikers in de melk en zetten deze om in kefir.

Waterkefir

Als je liever geen melk gebruikt, kun je ook kefir met water maken, dan heet het waterkefir. Waterkefir worden ook wel Tibi korrels genoemd. Ze zien er uit als kleine rubberen stukjes glas. Waterkefir kun je bijvoorbeeld goed gebruiken als onderdeel van een gezonde smoothie of je kunt er limonade mee maken.

Probiotica

Zowel melkkefir als waterkefir bevatten goede bacteriën (probiotica) die een positieve bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid. Een gezonde darmflora bestaat uit een goed evenwicht in de verschillende bacteriën in onze darmen. Dit gezonde evenwicht zorgt voor een goede weerstand. Deze verschillende bacteriën helpen je om eten goed te kunnen verteren en schadelijke stoffen te elimineren. Ongezonde voedingstoffen uit onze voeding kunnen ervoor zorgen dat het aantal slechter bacteriën groeit. Inname van probiotica helpt het evenwicht te herstellen. Yoghurt bevat ook probiotica, maar kefir is veel krachtiger.

Overige gezondheidsvoordelen

Naast de gunstige voordelen voor de darmflora, heeft kefir nog een aantal wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij diarree als gevolg van inname van antibiotica (Merenstein D, Foster J et al, 2009). Uit een onderzoek (Medea et al 2004) is gebleken dat kefir cholersterol en bloeddruk verlagend kan werken. De drank is geschikt als detox drank om het lichaam te ontgiften.

Kefir zelf maken

Voor het zelf maken van kefir kies je bij voorkeur een goede kwaliteit kefirkorrels in combinatie met biologische producten. Je kunt in plaats van koemelk, geitenmelk of schapenmelk ook andere zuivelproducten gebruiken, bijvoorbeeld ricotta, kwark of zure room. Gebruik voor melkkefir 1 tot 2 eetlepels korrels op 2 koppen melkproduct. Doe het mengsel in een afsluitbare, glazen pot. Zet de pot 12 tot 36 weg in een kast (niet in de koelkast). Zeef de kefir met een plastic zeef uit het glas. Roer de kefir met een houten lepel of rubberen spatel tot je alleen nog de korrels overhoudt in de zeef. Je kunt deze weer opnieuw gebruiken. Waterkefir maak je met 1 liter water en 90 gram Tibi korrels. De kefir voedt zich door iets zoets aan het water toe te voegen, bijvoorbeeld gedroogde vruchten (50 gram), kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en iets zuurs als een biologische citroen. Dit gaat ook in een afsluitbare glazen pot. Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Laat het 2 dagen staan en haal de ingrediënten uit het water met behulp van een plastic zeef. De overgebleven drank kun je nu in de koelkast bewaren. De Tibi korrels kun je afspoelen en hergebruiken. Deze kefir kun je gebruiken als basis voor een groene smoothie of drinken als frisdrank. Ook lekker met wat kaneel en citroensap.

Is kefir voor iedereen gezond?

Kefir wordt voor alle zekerheid afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen vooraf aan eventueel gebruik beter voor alle zekerheid eerst met de arts overleggen. In het fermentatieproces wordt de lactose in de melk afgebroken. Mensen die gevoelig zijn voor lactose, reageren vaak wel goed op kefir. Let dan wel op dat de kefir in de winkel een kort fermentatieproces heeft ondergaan, terwijl een fermentatieproces minstens 24 uur duurt om vrijwel alle lactose heeft afgebroken. Waterkefir is niet geschikt voor diabetici in verband met de suikerresten.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here