Is Slaap Belangrijker Dan Voeding, Beweging & Mindfulness? Tips Voor Voldoende Slaap!

0
3129

Slaap behoort volgens ons tot één van de meest essentiële vormen van goed voor jezelf zorgen. In dit artikel brengen we je op de hoogte van resultaten uit diverse onderzoeken met de adviezen van artsen en psychologen hoe je slaapbevorderende gewoonten kunt integreren in het dagelijks leven om het welzijn, de gezondheid, je energie level, hormonen en stemming te bevorderen.

In Amerika neemt een derde van de bevolking veel te weinig tijd voor de broodnodige nachtrust. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is een organisatie die zich van staatswege bezighoudt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten. Het CDC noemt het gebrek aan voldoende slaap onder de Amerikanen een serieus nationaal gezondheidsprobleem.

Tekort slaap maakt ons dik, ziek, uit balans. Op den duur maakt te weinig slaap het lichaam en geest kapot. Groene smoothies, meditatie, yoga en dergelijke zijn prima middelen om je lichaam in balans te brengen, maar als er te weinig geslapen of rust genomen wordt, hebben al deze zaken weinig zin. Een chronisch slaaptekort kan ernstige gezondheidklachten veroorzaken, waaronder een groter risico voor diabetes, obesitas en hartklachten.

Slaap, het nieuwe statussymbool?

We weten allemaal dat voldoende slaap ons fysiek en mentaal sterk maakt, maar toch negeren we deze kennis en zien we liever het ideaalbeeld van de perfecte moeder en huisvrouw die naast haar werk buitenshuis ook alle tijd voor de kinderen heeft, een geweldige partner is en nooit te moe om in het weekend leuke activiteiten met het gezin te ondernemen. Wakker worden! Deze persoon bestaat niet. Niemand houdt dit vol! Volgens trendwatchers in dienst van de New York Times zou slaap het nieuwe status symbool moeten worden, in navolging op de overige gezonde trends van de laatste decennia. Artsen en deskundigen zien het echter als eerste levensbehoefte.

Burnout

Zo zegt slaapdeskundige (the sleep doctor) Michael Breus dat een burnout op de loer ligt als je niet kunt toegeven aan je slaapbehoefte. Als je deze behoefte langere tijd negeert, zal het je op den duur letterlijk opbreken. Breus attendeert ons er op alert te zijn op signalen in je lichaam die aangeven dat het tijd wordt om te slapen. Als je deze signalen keer op keer negeert, kunnen er lichamelijke klachten uit ontstaan, van gewichtstoename tot vergeetachtigheid. Daarnaast kunnen er ook serieuze, chronische ziektes uit voortvloeien.

Buikvet

Amerikaans MDL-arts en deskundige op het gebied van de hormoonhuishouding Amy Shah benadrukt dat ook overgewicht en met name buikvet simpel het gevolg van chronisch slaaptekort kan zijn. Shah adviseert voor een uurtje extra slaap te kiezen als je langere tijd niet meer dan 6 uurtjes slaap per nacht hebt weten te krijgen.

Wie voldoende slaapt, heeft minder problemen met het stofwisselingsysteem. En ja, dat maakt afvallen een stuk makkelijker. Voldoende nachtrust zorgt ervoor dat de hersenen optimaal functioneren. Ze geven beter aan wanneer er gegeten moet worden. Hier is onderzoek naar gedaan en het blijkt dat mensen die dagelijks zorgen voor voldoende nachtrust hun gewicht beter onder controle hebben dan personen met een langdurig slaaptekort. Slaaptekort veroorzaakt disbalans in de hormoonhuishouding. Een verstoorde hormoonbalans kan leiden tot gewichtstoename als er teveel van het insuline hormoon wordt aangemaakt. Een teveel aan cortisol leidt tot stress en een voortdurende drang naar eten.

Stemmingswisselingen

Een verstoorde hormoonbalans veroorzaakt ook stemmingswisselingen. Voldoende slaap is nodig om helder na te kunnen denken en belangrijke beslissingen te kunnen nemen.

Conclusie: voldoende slapen is belangrijk voor je gezondheid!

We vatten het nog één keer samen: genoeg slapen is goed voor je lichaam en geest. In je slaap verwerken de hersenen alle prikkels, informatie en emoties van de dag. De hersencellen herstellen zich. Slaap je te weinig? Dan uit zich dat in uiteenlopende zaken. De een krijgt donkere kringen onder de ogen, de ander kan zich minder goed concentreren en is sneller geïrriteerd. Sommigen kunnen wartaal uitslaan of overdreven emotioneel op alles reageren. Herken jij hier helemaal niets in? Dan slaap jij waarschijnlijk wel voldoende.

Slaapbehoefte verschilt per persoon

Een volwassene heeft normaliter 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig, voor pubers is dat 9 uur. Ouderen slapen gemiddeld 6,5 uur per nacht en jonge kinderen 16 uur. Dit zijn algemene richtlijnen. Uit onderzoek is gebleken dat de behoefte aan slaap per persoon verschilt. Heb je geen idee hoeveel slaap dat voor jou persoonlijk is? Houd het aantal uren dat je slaapt dan eens bij als je geen verplichtingen hebt, bijvoorbeeld tijdens je vakante.

Powernap

Een kort dutje van zo’n 20 tot 25 minuten kan volgens onderzoekers prima helpen om wat extra rust te krijgen in tijden van vermoeidheid. Slaap echter niet langer dan dat, want anders werkt het averechts.

Slaap inhalen, het kan!

Heb je een aantal nachten slecht of te weinig geslapen. Dan kun je de schade inhalen. Het lukt echter niet in één nacht. Je kunt beter een aantal nachten achter elkaar wat vroeger naar bed gaan om je slaaptekort in te halen. Vooruit slapen kan ook, als je bijvoorbeeld weet dat je laat naar bed gaat en er de volgende dag weer vroeg uit moet. Je kunt dan de dagen ervoor een extra uurtje slaap nemen om wat extra energie op te bouwen.

Fabel: de uren voor 12 uur tellen niet dubbel

De uren die je voor middernacht slaapt, tellen niet dubbel. Je slaapt wel vaster in de eerste uren van je slaap, maar het tijstip waarop dat gebeurt, maakt geen verschil.

 Kun je niet in slaap komen? Eet een banaan.

Als je de slaap niet kunt vatten, is het eten van een banaan een effectief slaapmiddel volgens gezondheidsdeskundigen. Bananen bevatten het stofje tryptofaan en dat zorgt ervoor dat je lichaam serotonine aanmaakt. Serotonine geeft je vredig en blij gevoel. Je wordt er kalm van en dat bevordert je slaap.

6 Praktische tips voor een goede nachtrust:

  1. Houd je slaapkamer schoon, netjes en overzichtelijk.
  2. Ventileer de ruimte (zet het raam een stukje open).
  3. Verwijder de televisie uit de slaapkamer en ook eventuele andere elektronische apparatuur.
  4. Doe ontspanningsoefeningen of mediteer voor het slapen gaan.
  5. Eet en drink niet vlak voor je naar bed gaat.
  6. Ga elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op dezelfde tijd in de ochtend weer op.

 

 

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here