Wat Is Glutenallergie En De Symptomen Om Het Te Herkennen

0
9494

Glutenallergie of, eigenlijk beter glutenintolerantie genoemd, is een auto-immuunziekte die in de medische term wordt aangeduid als coeliakie. Veel mensen lijden aan coeliakie, zonder dat ze zich hier bewust van zijn. Er zijn heel veel mensen met een intolerantie voor gluten, één op de 150/200 mensen hebben het en velen daarvan weten het zelf niet. Een glutenintolerantie brengt echter wel klachten voort, waaraan je het zou kunnen ontdekken. Lees daarom hier alles over het onderwerp glutenallergie/intolerantie.

Wat is het nu precies: glutenallergie of –intolerantie, -sensitiviteit, coeliakie of tarweallergie?

Bovenstaande termen worden zodanig door elkaar gebruikt, dat het allemaal behoorlijk verwarrend wordt. Eén ding hebben de termen met elkaar gemeen: ze hebben allemaal te maken met gluten. Om een beter overzicht te krijgen over wat nu precies met bovenstaande benamingen bedoeld wordt, volgt hieronder een overzicht met de betekenis:

  • Glutenallergie

Deze term wordt veel gebruikt, maar is in feite een onjuiste. Een allergie voor gluten bestaat namelijk niet. Je kunt een tarweallergie hebben of een glutenintolerantie (coeliakie).

  • Glutenintolerantie/coeliakie

Glutenintolerantie of coeliakie (zijn hetzelfde) is een aandoening waarbij gluten worden aangevallen door je eigen immuunsysteem. Hieruit ontstaan veel klachten en complicaties.

  • Glutensensitiviteit

Bij een glutensensitiviteit reageert je lichaam met dezelfde (of iets mindere) klachten als bij een glutenintolerantie, alleen kun je de aandoening medisch niet terugvinden in het lichaam.

  • Tarweallergie

Tarweallergie is een aandoening waarop het lichaam allergisch (dus met veel klachten) op tarwe reageert. Tarwe bevat gluten, daarom wordt de term tarweallergie vaak ten onrechte verward met glutenallergie.

Wat houdt glutenintolerantie in?
Gluten is een eiwit wat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut. Dit eiwit kan bij een glutenintolerantie schade aanrichten aan het slijmvlies van de dunne darm. Dit komt door een reactie van het immuunsysteem op een van de bouwstenen van gluten, te weten het aminozuur gliadine. Als het slijmvlies van de dunne darm beschadigd is, heeft dit ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Oorzaken glutenintolerantie
Glutenintolerantie is een erfelijke aandoening. Het dus kan in de aanleg van de genen liggen. Toch blijkt uit nieuwe onderzoeken steeds duidelijker een verband te bestaan met omgevingsfactoren voor het ontwikkelen van glutenintolerantie. Dit laatste zou verklaren waarom het aantal mensen met coeliakie in stijgende lijn zit. Omgevingsfactoren die hierbij een rol spelen:

  • Moderne granen bevatten steeds meer gluten
  • We eten met z’n allen steeds meer gluten
  • Een disbalans van de darmflora kan een belangrijke rol spelen.

Onderzoekers zijn er nog niet achter waarom de intolerantie zich soms pas op latere leeftijd kenbaar maakt. Sommigen ontdekken de aandoening pas op een leeftijd tussen 20 en 40 jaar. Vaak komt de aandoening op latere leeftijd pas aan het licht na een periode van stress, een operatie of bevalling of ziekte (infectie). Men vermoedt dat de glutenintolerantie in dat geval wel al op jongere leeftijd in de genen sluimerend aanwezig was.

Hoe herken je glutenintolerantie?
Glutenintolerantie herken je bij jonge kinderen op een andere manier dan bij oudere kinderen en volwassenen. Herken je onderstaande verschijnselen, dan kun je beter zo snel mogelijk een huisarts opzoeken, zodat deze kan (laten) vaststellen of hier sprake is van glutenintolerantie. Buiten het feit dat het vervelende klachten geeft, kan door glutenintolerantie bij kinderen een groeiachterstand of groeistoornissen ontstaan. Volwassenen lopen het risico op complicaties in de vorm van verminderde vruchtbaarheid en miskramen, botontkalking en neurologische en/of psychische problemen. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk een glutenvrij dieet te volgen. Een dieet kan de schade van het slijmvlies herstellen, maar dit herstel kan een aantal maanden duren tot een jaar.

Symptomen waarbij je waakzaam voor glutenintolerantie moet zijn, bij:

Baby’s en jonge kinderen:

  • Bij de baby kun je het herkennen aan een grote hoeveelheid stinkende, vettige, schuimende ontlasting
  • Buikpijn/opgezette buik
  • Darmklachten in de vorm van obstipatie of diarree
  • Overgeven
  • Veel huilen/humeurigheid
  • Groeiachterstand

Tieners:

  • Puberteit die op zich laat wachten

Volwassenen:

  • Darmklachten in de vorm van obstipatie of diarree
  • Buikpijn/kramp/opgezette buik
  • Gewichtsverlies/verminderde eetlust
  • Bloedarmoede
  • Moeheid
  • Botpijn (osteoporose)
  • Algeheel gevoel van malaise
  • Humeurigheid
  • Menstruatieklachten

Glutenvrij dieet
Glutenintolerantie is een aandoening waar je niet (meer) van af komt. Je groeit er ook niet overheen. De enige behandeling bij een glutenintolerantie is een glutenvrij dieet. Het duurt soms wel een jaar voordat je de basisprincipes van een glutenvrij dieet onder de knie hebt. In het glutenvrije dieet ontbreken graanproducten die veel voedingsvezels, ijzer, vitamine B1, jodium en foliumzuur bevatten. Deze vitaminen en mineralen moeten dus uit andere voeding gehaald worden. Eet je per ongeluk toch gluten, dan kan een reactie optreden. De reactie verschilt per persoon, maar een hevige buikpijn kan bijvoorbeeld soms dagenlang aanhouden. Het is belangrijk om het dieet zo nauwkeurig mogelijk verder te volgen om verdere irritatie en/of beschadiging van de darmwand zoveel mogelijk te voorkomen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here