De Belangrijkste Les Uit Mijn 33 Jaar Lange Leven Als Therapeut

0
2238

Ik ben bijna 33 jaar lang therapeut geweest. In die tijd is er veel veranderd, maar juist opmerkelijk veel bleef hetzelfde.

Dezelfde issues en problemen speelden 33 jaar geleden. Mensen willen nog altijd een innerlijk gevoel van rust, en tevreden zijn met hun eigen leven. Stress op de werkvloer, relatieproblemen, opvoedproblemen en gevoelens van depressies en angsten blijven de grootste problemen.

Ik heb mezelf vraag afgevraagd of ik dit werk nog wel wilde doen. De pijn van klanten kwam vaak bij mij door tijdens sessies. Maar de waarheid is, onder al dat pijn en verdriet zit iets veel diepers: de veerkracht van de mens. En het was geweldig om hier getuige van te mogen zijn!

Ik blijf me verbazen over mensen die emotionele, psychische of lichamelijke problemen hebben doorstaan, maar steeds een gevoel van hoop bleven vasthouden. Hoe ik weet dat ze de hoop vasthielden? Doordat ik ze week in, week uit terug zag in de wachtruimte! Ze blijven stappen maken, voet voor voet.

Misschien wel nóg indrukwekkender is het vertrouwen dat mensen hebben in een therapist. Ze bouwen een band met je op en nemen een risico, omdat het leven je soms juist leert dat ‘dichtbij iemand komen vaak eindigt in pijn lijden’.

33 Jaar lang ben ik de getuige geweest van veerkracht, moed en vastberadenheid. Het was inspirerend en dankbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here