9 Voedingtips Waarmee Je Stress Weg Kunt Eten

0
2400

Stress is een modern verschijnsel en ik durf te wedden dat jij er ook wel eens last van heb gehad. Nu is af en toe wat stress ervaren helemaal zo erg niet. Stress is namelijk een hele natuurlijke reactie van het lichaam als we te maken krijgen met een bepaalde druk of spanning. Op het werk helpt gezonde stress je goed te presteren. Stress zorgt ervoor dat je alert bent en efficiënt te werk gaat. Stress maakt je lichaam klaar voor actie, wat natuurlijk wel zo handig is bij een bedreigende situatie. Als je echter (langdurig) stress ervaart en daaruit problemen vloeien met de gezondheid, dan kun je spreken van ongezonde stress. Het is dan belangrijk om de balans terug te vinden.

Voedingstress
Wist je dat bepaalde voeding ook lichamelijke stressklachten kan veroorzaken? We hebben het dan over de suiker- of koolhydraatrijke tussendoortjes, teveel cafeïne, ongezonde vetten en geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen. Je kunt hier vergelijkbare stressklachten van krijgen, waaronder bijvoorbeeld ongemakken als hoofdpijn, futloosheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Als je niet weet dat deze klachten uit je voeding komen, zullen ze na verloop van tijd geleidelijk verergeren. Je merkt het vaak niet eens, omdat je lichaam niet direct reageert op de inname van verkeerd voedsel. De stressklachten worden vaak sneller gerelateerd aan drukte op het werk of problemen in de relatiesfeer en dergelijke. Je kunt met een gezonde leefstijl en daarbij behorende verantwoorde voeding een heleboel stress in je leven reduceren. Met onze tips geven wij je alvast een duwtje in de goede richting.

Tip 1: Eet vezelrijk
De voedingsvezels in vezelrijke voeding vertragen het voedseltransport door de darmen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder schommelt. Suikers putten je lichaam uit, grote suikerschommelingen veroorzaken pieken en (vooral) dalen in je energie, concentratie en gemoedstoestand. Ze zorgen voor een langer gevuld gevoel, zodat je tussendoor niet snel in de verleiding komt om te snoepen. Ze bevatten weinig calorieën, in tegenstelling tot de ‘snelle’ suikers. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks 30 tot 40 gram vezels te nemen. Het zit in volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten.

Tip 2: Eet veel groente
Groente zit boordevol voedingstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ze leveren goede energie, zijn goed voor de weerstand en ondersteuning een goede spijsvertering. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen een minimale dagelijkse portie van 250 gram groente te nemen en in de soorten groente zoveel mogelijk te variëren. Heb je moeite om veel groente te eten? Begin de dag dan eens met een groene smoothie zodat je direct al een grote portie naar binnen krijgt. Je profiteert direct van de energie boost die je ervan in de ochtend al krijgt.

Tip 3: Beperk suiker
Suiker geeft je snel energie en bevordert de aanmaak van hormonen als serotonine en endorfine. Deze hormonen zorgen voor een goed humeur, want ze verbeteren (kort) je gemoedstoestand. Daarom eten we het zo graag. Helaas is dat gelukzaligmakend gevoel van zeer korte duur, want daarna voel je jezelf gauw veel slechter. Suiker heeft daarbij ook nog eens een verslavende werking, want je hebt er steeds meer van nodig om dat zelfde happy gevoel te krijgen. Het wakkert het hongergevoel constant aan. Veel suiker put je bijnieren uit en geeft je lichaam veel stress. De meeste suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen bestaan ook nog eens uit calorieën zonder enkele voedingswaarde.

Tip 4: Kies gezonde vetten
Gezonde vetten zijn heel goed voor het lichaam. Ze leveren een goede bron van energie en zorgen ook nog eens voor een optimale vetverbranding. Je wordt er dus niet dik van (als je ze in normale porties eet). Gezonde vetten zitten in noten, avocado, olijfolie extra vierge, eieren en vette vis. Geloof niet in de reclame en laat de 0% vet producten maar staan in de schappen van de supermarkt. Ze zitten vaak vol suiker en transvetten, en die troep wil je toch zeker niet (meer) in je lichaam deponeren?

Tip 5: Maak je eigen maaltijd klaar
Wie zijn eigen maaltijden bereidt, weet precies wat hij aan voeding naar binnen krijgt en waar het eten vandaan komt. Kant-en-klaar producten bevatten vaak ongezonde additieven.

Tip 6: Zorg voor balans
Een juiste verhouding op je bord bestaat uit 50 procent langzame koolhydraten (= verse groente), 25 procent eiwitten (= vlees, vis, vleesvervanger) en 25 procent ongeraffineerde granen (bijvoorbeeld volle rijst, volle pasta, gierst of quinoa) of zetmeelrijke groente (bijvoorbeeld zoete aardappel).

Tip 7: Drink veel water
Voldoende water drinken is goed voor de vochthuishouding, het zorgt ervoor dat afvalstoffen je lichaam snel verlaten. Een ophoping van afvalstoffen kan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.

Tip 8: Vermijd stimulerende producten
Stimulerende producten als koffie, frisdrank, chips, snoep, fastfood kunnen je hormonen flink in de war schoppen. Ze verhogen het cortisol niveau, het stress hormoon, en lokken daarmee sneller een stressreactie uit, zelfs als er geen sprake is van externe stressfactoren.

Tip 9: Kies voor de 80/20 regel
Denk je na het lezen van dit artikel niks meer mag? Dat valt best mee. Je mag best een keer zondigen en de touwtjes laten vieren. Als je daarbij de 80/20 regel in acht neemt, is er weinig aan de hand. Kies voor 80 procent van de tijd voor gezond en maak het je de overige 20 procent gemakkelijk. Kies bijvoorbeeld voor 1 dag in de week waar je lekker uit eten kunt gaan, of een wijntje mag drinken. Dat kan een dag in het weekend zijn, of reserveer hem voor een dag door de week waarop je een verjaardag of receptie hebt.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here