9 Redenen Om Je Vriendschap Te Beëindigen

0
2463

Het valt niet mee om een vriendschap waar we lief en leed mee hebben gedeeld los te laten. Of het nu om een liefdesrelatie, vriendschap of familielid draait, afscheid nemen van de ander doet pijn. Er zijn echter situaties en omstandigheden waarbij je de ander maar beter de rug kunt toekeren als de relatie één of meerdere van de hieronder vermelde tekenen laat zien. Het draait echter om jouw leven en jij alleen kunt de beslissing nemen of deze persoon hierin past of niet.

  1. Je kunt de ander niet (meer) vertrouwen

Er is een reden dat vertrouwen op de eerste plaats staat als het op een relatie aankomt. Vertrouwen is immers de meest belangrijke waarde in een vriendschapsband of elke andere vorm van relatie. Als we iemand vertrouwen, hoeven we niet bang te zijn om voor gek te staan als wij onze diepste gevoelens delen. Vertrouwen is dan ook de belangrijkste voorwaarde om liefde te kunnen geven en ontvangen. Vertrouwen is het fundament waarop een relatie wordt gebouwd. Is dat vertrouwen op welke manier dan ook geschaad, dan is de basis voor de relatie aangetast. Het is niet makkelijk iemand die je heeft bedrogen opnieuw je vertrouwen te geven. Laten we hier heel duidelijk in zijn, als je iemand je vertrouwen hebt gegeven, maar deze persoon gaat daar niet goed mee om, dan ligt de fout bij die ander en nooit bij jou. Geef jezelf nimmer de schuld hiervan. Ervaring leert je welke personen te vertrouwen zijn en als dat vertrouwen er van beide kanten is, dan pas kun je spreken van een waardevolle vriendschap

  1. De ander heeft jou steeds voor alles nodig

In een goede relatie is de mate waarin je wat voor elkaar over hebt in evenwicht. Als de ander jou echter veel vaker nodig heeft voor van alles en nog wat, dan is die balans ver te zoeken. Op den duur vreet deze relatie alle energie en tijd die je beter kunt besteden aan jezelf en aan betere, waardevolle relaties. Personen die jou constant lastig vallen met hun problemen en vragen om gunsten kun je dus maar beter links laten liggen. Als deze vriendschap voelt als verstikkend en al je energie bij je wegneemt, zou je jezelf moeten afvragen waarom je deze relatie überhaupt nog zou willen.

  1. Je bent jezelf niet bij die ander

In een relatie zou je altijd jezelf moeten kunnen zijn. Als jij niet jezelf kunt zijn, omdat je de ander (steeds) tegemoet wilt komen, dan gaat er iets structureel fout in deze relatie. Je anders voordoen dan je bent, maakt dat de relatie gebaseerd is op een leugen. Als deze persoon jou niet kan accepteren zoals je in werkelijkheid bent en je voelt je oncomfortabel daarbij, beslis dan dat je anders voordoen voor een ander voor jou als persoon niet (meer) acceptabel kan zijn.

  1. Een ontmoeting met de ander brengt geen plezier meer

Een goede relatie voelt goed. Een ontmoeting met de ander brengt over het algemeen plezier. Natuurlijk zijn er wel eens omstandigheden dat het minder leuk is, maar daar leert iedereen in de relatie van. Dat accepteer je van elkaar in een evenwichtige relatie. Als de ontmoetingen je echter beginnen leeg te zuigen en de ander bezorgt je na een bezoek of gesprek steeds weer een rotgevoel, dan kun je ervoor kiezen deze persoon een poos te vermijden om de relatie in stand te houden. Dit is wat veel mensen doen. Ze denken dat het wel weer goed zal komen. Dat zou natuurlijk kunnen, maar als je het eens kritisch bekijkt, is dit geen normale of goed functionerende relatie (meer).

  1. Er wordt niet naar je geluisterd

Als je aan het woord bent, mag je in een gezonde relatie verwachten dat er ook daadwerkelijk naar je geluisterd wordt. Als de ander jou waardeert, zal hij of zij er voor je zijn en jouw aanwezigheid alle aandacht geven, en dat al helemaal als jij met de ander een gesprek wilt voeren. Hoe irritant kan het zijn als de ander zijn of haar aandacht niet bij jou heeft, maar telkens zijn/haar mobiel checkt, zijn/haar blik laat afdwalen of afwezig lijkt terwijl jij aan het praten bent? Als continue jouw gedachten en gevoelens worden genegeerd, dan wordt het tijd de ander los te laten.

  1. Er is geen tijd voor het onderhouden van de relatie

Iedereen heeft het er maar druk mee, het werk, gezin, de kinderen, sport, geld et cetera. Toch kan het niet zo zijn dat men het te druk heeft voor het onderhouden van goede relaties. Drukte kan niet het excuus zijn. Natuurlijk zal de frequentie van het opzoeken van de ander bij drukte onder druk staan, maar je kunt de ander te allen tijde laten weten dat je aan hem of haar denkt, bijvoorbeeld door de telefoon eens te pakken en een goed gesprek te voeren. Als iemand geen paar minuten tijd meer kan maken om bijvoorbeeld af en toe een whatsapp of berichtje te sturen, dan is die behoefte er blijkbaar niet (meer) en laat deze persoon daarmee duidelijk merken dat deze relatie hem onverschillig laat.

  1. Je kunt niet op de ander rekenen

Heb je wel eens voor een vriend in nood klaargestaan die op zijn beurt niet in de buurt bleek toen jij hem/haar op een bepaald moment nodig had? Personen waar je niet op kunt rekenen, hebben hun smoesjes altijd wel klaar. ‘Ik heb je berichtje helemaal niet gezien’, of ‘ik zat op dat moment net in het buitenland’ kunnen excuses zijn die worden gehanteerd. Als dit vaker voorkomt in jouw relatie, betekent het in feite slechts 1 ding: op deze persoon kun je niet bouwen. Je hebt helemaal niets aan deze relatie, dus keer deze maar beter de rug toe.

  1. De ander claimt jou

In een gezonde relatie laat je de ander vrij om anderen te ontmoeten en te leren kennen. Oprechte relaties zijn gebaseerd op de individuele keuze van de ander om er voor elkaar te zijn. Als de ander jou verhindert anderen te ontmoeten en jou helemaal claimt voor zichzelf, dan kun je jezelf afvragen of je deze beperking de relatie waard vindt.

  1. De ander vertoont weinig consistent gedrag

Met consistent bedoelen we hier dat uit het gedrag van de ander blijkt dat hij/zij trouw is aan de relatie, toegewijd en attent. Weinig consistent gedrag zijn de gedragingen zoals hierboven beschreven. Het is aan jou de keuze of je een vriendschap nog een kans geeft of niet. Waar mensen zijn, worden fouten gemaakt en niet iedereen is perfect. Een foutje kun je door de vingers zien, maar als het een repeterend gedrag van de ander is, kun je voor jezelf de waarde van de vriendschap bepalen. Levert de vriendschap je alleen maar narigheid op, investeer er dan verder niet meer in en stop je energie in de relaties die liefdevol zijn en van grotere waarde.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here