8 Redenen Om Elke Dag Groene Smoothies Te Drinken

0
3416

In groenten zitten in verhouding met andere voedingsproducten de meeste voedingstoffen. De groente in de supermarkt is tegenwoordig zo bewerkt, dat ze een steeds lagere voedingswaarde hebben. Om te profiteren van die gezonde voedingstoffen uit groente, moeten we er dus meer van eten. Met een groentesap krijg je in één keer een behoorlijke hoeveelheid binnen. Dat klinkt dus heel gezond. Groene smoothies zijn helemaal hip en veroveren in steeds meer huishoudens een vaste plek op de ontbijttafel, maar zijn ze wel echt allemaal wel zo gezond? Hoeveel groene smoothies moet je drinken om je fit te voelen en hoeveel om af te vallen?

Lees hier alles over de populaire groen(t)e drank.

Groentesap versus groene smoothie
Een groentesap wordt bereid in een sapmachine waar de vezels uit de groente worden gehaald, maar waar de gezonde voedingstoffen nog wel aanwezig zijn. Vezels verzadigen snel. Zonder de vezels is het dan ook makkelijker grotere hoeveelheden te drinken. Ideaal dus als je vooral wilt profiteren van de voedingstoffen en je lekker fit wilt voelen.

Een groene smoothie wordt gemaakt in een blender. De groene smoothie bestaat uit een mix tussen groente, fruit en water. De beste verhouding is 60% groente en 40% fruit en water. Het groene drankje zit dan nog wel vol vezels, maar het is niet te machtig en drinkt nog lekker weg. Ideaal als je aan de lijn doet, want de vezels zorgen voor een verzadigd gevoel zodat je de hele ochtend minder snel trek krijgt.

5 redenen om groentesap te drinken:

1. Je krijgt snel heel veel groente binnen
Onze groente bevat steeds minder voedingstoffen. De groente in de supermarkt komt uit de kas of is geteeld op landbouwgrond waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmest. Verschillende technieken in de landbouw zorgen er ook voor dat de groente veel kwaliteit aan belangrijke nutriënten verliest. Nu kun je zelf je eigen groente verbouwen, maar echt praktisch is dat voor velen niet. Een groentesap bevat veel groente. Je profiteert dus met één glas groentesap van veel meer voedingstoffen n verhouding met de 200 gram groente op je bord.

2. Groentesappen ontzuren het lichaam
Groene groentesappen werken alkaliserend (ontzurend) en zijn daarom gezond voor het menselijk lichaam. De meeste mensen kunnen dat gebruiken, want een lichaam met een te zuur milieu kan te kampen hebben met verschillende gezondheidsklachten (waaronder overgewicht). Dit is bijvoorbeeld al snel het geval als je veel zure voeding gebruikt (koffie, frisdrank, tarwe, suiker). Een dieet om het lichaam te ontzuren zou voor 75% uit alkalische voeding moeten bestaan, dus uit groente en fruit.

3. Heilzame werking chlorofyl (de groene kleur)
Groene groente bevat veel chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl bevat veel geneeskrachtige eigenschappen. Het heeft in ieder geval een reinigende werking op de lever en darmen en het maakt het bloed basisch.

4. Vermalen groente is makkelijk verteerbaar
De groente uit de sapmachine is vermalen en dat maakt het voor het lichaam makkelijker om ze te verteren. Groentesap is dan ook voor mensen met problemen met hun spijsverteringssysteem een ideale manier om toch veel gezonde voedingstoffen binnen te krijgen.

5. Groentesap is gezond voor de darmen
Groene groentesap helpt giftige stoffen en slechte bacteriën uit je darmen te verwijderen hebben een helende werking op beschadigingen aan de darmwand.

3 redenen om de voorkeur aan groene smoothies te geven:

1. Smoothies smaken lekkerder
Als je groene groente combineert met fruit en water, krijgt het groene drankje een lekkerder smaakje.

2. Vezels vullen
In groene smoothies gaan de vezels niet verloren. Vezels vullen je maag en geven je langer een verzadigd gevoel. Je hebt minder last van bloedsuikerschommelingen.

3. Smoothies zijn langer houdbaar
Een groentesap moet je eigenlijk direct opdrinken of in ieder geval dezelfde dag nog. Smoothies kun je twee tot drie dagen langer bewaren.

Nadelen? Ja, die zijn er ook. Let op de volgende aandachtspunten.

Aandachtspunten groentesappen en groene smoothies:

1. Groene smoothies met fruit bevatten veel fructose
Als je fruit toevoegt aan je groene smoothie, bevat je drankje door het fruit veel fructose. Fructose is niet goed voor de vetstofwisseling. Bij diabetes is dat niet handig, want het betekent een groter risico op hart- en vaatziekten. De lever heeft ook veel moeite met fructose.

2. Varieer met groente
Drink niet elke ochtend eenzelfde mix van groente. Groente heeft per soort een bepaalde soort stoffen, alkaloïde genaamd. Deze stof is in grote hoeveelheid van hetzelfde soort giftig, maar in kleine hoeveelheid zijn ze juist erg gunstig voor het immuunsysteem. Verschillende bladgroente heeft verschillende soorten van deze stof. Daarom is het belangrijk in de soort groente te wisselen, zodat je niet teveel van hetzelfde soort alkaloïde binnenkrijgt.

3. Weet wat je eet!
Sommige bladeren zijn giftig. Je kunt niet lukraak alle groene bladeren in je smoothie stoppen. Als je bladeren in het wild plukt voor je smoothie, wees er dan wel zeker van dat je weet van welke plant ze zijn. Bladeren van planten van de nachtschadenfamilie zijn bijvoorbeeld giftig. Dat zijn bijvoorbeeld de bladeren van de aardappel, aubergine, paprika, tomaat.

3 lekkere recepten voor gezonde groene smoothies:
Voor het maken van een groene smoothie heb je een blender nodig. Je stopt er alle ingrediënten in, en voila, binnen no-time geniet jij van je gezonde, lekkere smoothie!

Groene smoothie met andijvie
1 handvol gesneden andijvie

1 rijpe avocado

1 banaan

300 ml (amandel)melk

Groene smoothie met komkommer en venkel
1 in stukjes gesneden venkel

1 komkommer

50 ml water

verse, grof gehakte peterselie (deze voeg je na het blenderen naar smaak toe)

Groene smoothie met spinazie en appel
1 kopje verse spinazie

1 sinaasappel, geschild en in stukken

½ puntpaprika

1 appel

1 glas water

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here