8 Gezonde Redenen Om Seks Te Hebben

0
7772

Je kunt seks hebben om verschillende reden: om bijvoorbeeld dichter bij je partner te zijn of om je oerdriften te bevredigen. Hoe het ook zij, seks is heel gezond. Seks doet wonderen op verschillende gebieden. Het zorgt voor ontspanning en maakt je blij. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de weerstand. Wat seks allemaal nog meer kan doen voor je relatie en je gezondheid in het bijzonder, lees je hier.

1. Seks verlaagt stress
Seks is een geweldige uitlaatklep voor spanning. Seks werkt namelijk stressverlagend. Seks ontspant en verlaagt de bloeddruk. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen seks en het reduceren van stress. Men denkt dat het te maken heeft met de aanmaak van het hormoon oxytocine dat vrijkomt als geliefden elkaar veel aanraken. Oxytocine speelt een grote rol bij het gevoel van verbondenheid in relaties, het orgasme en de voortplanting. In het onderzoek, dat gepubliceerd werd in Biological Psychology bleek overigens dat masturbatie minder goede resultaten gaf. Een goed seksleven in combinatie met een goede relatie zijn dus de beste elementen voor een leven met minder stress.

2. Seks in plaats van een pijnstiller
Naast oxytocine maakt het lichaam tijdens de seks ook endorfine aan. Endorfine staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’ omdat het een fijn gevoel geeft en pijn onderdrukt. Hoofdpijn hoeft dus geen excuus meer zijn. Ook als je een beetje in een dip zit, is een vrijpartij een uitkomst om je weer vrolijker te voelen dankzij alle stofjes die tijdens de seks vrij zijn gekomen.

3. Seks verbrandt op een leuke manier de calorieën
Je verbrandt ongeveer 100 calorieën met een half uurtje seks. Varieer je veel in standjes, dan train je er diverse spiergroepen bij. Ben je dus niet zo’n sportschooltype, dan kun je dat in bed op vele manieren compenseren.

4. Seks is goed voor het hart
Seks voert de hartslag en de doorbloeding op. Het bloed gaat sneller stromen en dat heeft een gunstig effect op het functioneren van het hart en bloedvaten. Vaker seksen verlaagt bij mannen het risico op een hartaanval. Maak je geen zorgen als je een hartaanval hebt gehad, dat een flinke sekspartij niet goed voor je zou zijn. Als je conditie weer op een normaal en goed niveau is, dan vormt een vrijpartij geen gevaar. Ook hier is onderzoek naar gedaan. Engelse wetenschappers volgden 914 mannen over een periode van 20 jaar. Bij de mannen die twee keer in de week seks hadden, verminderde de kans op een hartaanval met de helft in vergelijking met de mannen die minder dan 1 keer per maand vrijen.

5. Seks maakt je mooier
Tijdens de seks wordt het vrouwelijke hormoon oestrogeen aangemaakt. Het zorgt voor glanzend haar en een mooiere huid. Daarnaast komt tijdens de seks het geurhormoon feronoom vrij, een stofje dat de aantrekkingskracht op anderen versterkt. Wie vaak seks heeft, voelt zich jonger en straalt dat ook uit.

6. Seks verhoogt het zelfvertrouwen
Wanneer je een vaste relatie hebt, verhoogt seks het gevoel van intimiteit en geborgenheid. De warmte die daarbij van beide kanten uitgaat, zorgt bovendien voor een groter zelfvertrouwen.

7. Seks helpt tegen ongewild urineverlies
Vrouwen trainen tijdens de seks hun bekkenbodemspieren. Vrouwen hebben deze spieren nodig om hun plas goed op te kunnen houden. Sterke bekkenbodemspieren kunnen niet alleen de intensiteit van de vrijpartij verhogen, ze voorkomen ook ongewild urineverlies (incontinentie).

8. Seks is goed voor de weerstand
Wetenschappers van de Wilkes University in Amerika volgden 112 studenten voor een onderzoek naar de relatie tussen seks en de weerstand. Hiervoor leverden de studenten speekselmonsters in en een rapportage over hun activiteiten in bed. Bij de studenten die meer seks hadden, was het immunoglobuline A gehalte hoger. Immunoglobuline A is een antistof die beschermt tegen schadelijke stoffen, zoals virussen en bacteriën.

Geen zin in seks?

Loopt het op gebied van seks op dit moment even allemaal niet zo lekker? Geen nood, het komt wel vaker in relaties voor. Het hoeft niet te betekenen dat de liefde er niet meer is. Vaak zijn factoren als stress, kinderen, werkdruk, langs elkaar heen leven de oorzaak voor een mindere seksdrive. Het kan je relatie een flinke boost geven als je er wat aan gaat doen. Met deze tips krijgen jullie snel weer de smaak te pakken:

  • Neem tijd voor elkaar

Plan dagelijks een uurtje voor elkaar om samen te ontspannen. Telefoon en televisie gaan uit. Masseer elkaar of neem samen een bad. Ga ook weer eens samen uit. Geniet van elkaar. Als je weer bij elkaar kunt ontspannen, komt de zin in seks weer vanzelf.

  • Verover elkaar

Laat zien dat je de ander nog steeds begeert. Als je langere tijd bij elkaar bent, is de neiging groot elkaar maar voor lief te nemen. Verover de ander opnieuw met complimentjes en laat je interesse opnieuw zien.

  • Geven en nemen

Sluit een compromis als de één meer zin in seks heeft dan de ander. Het klinkt gek, maar soms moet je gewoon vrijen zonder dat je er direct zin in hebt, de zin komt dan op den duur vanzelf. Spreek af hoeveel keer per week jullie seks hebben en ga er dan ook voor. Als je dan met elkaar in bed ligt, neem dan ook uitgebreid tijd voor elkaar. Denk aan het voorspel en experimenteer zodat je het vaste patroon wat doorbreekt en de seks weer opnieuw spannend wordt.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here