7 Tips Voor De Omgang Met Moeilijke Mensen

0
6134

Je kent ze wel, die mensen die altijd gelijk willen hebben of niet voor rede vatbaar zijn. Het zijn die mensen waarbij je liever een blokje omloopt dan ze tegen het lijf te lopen. Het zijn de bemoeials, profiteurs, leugenaars en betweters van de samenleving. Je kunt ze niet altijd zo makkelijk ontwijken, dus geven wij jou hier 7 tips hoe je met deze mensen het beste om kunt gaan.

Last van dominante of manipulatieve mensen? Dat zegt iets over jou!

Word je wel vaker overrompeld door mensen met een dominante of manipulatieve persoonlijkheid? Waarschijnlijk ben je zelf een (redelijk) onzeker type en is het daarom extra lastig om met dit soort mensen om te gaan. Je hebt waarschijnlijk de neiging om deze mensen te ontwijken. Op het werk is dat niet altijd mogelijk en ook in de privésfeer gaat dat op den duur problemen geven. Het is daarom ook beter op deze mensen iets assertiever te leren reageren zodat je er minder last van hebt. Hoe? Wij leren het je hier.

Waarom is iemand betweterig, bemoeizuchtig en manipulatief?

Sommige mensen merken dat ze met hun gedrag bepaalde dingen naar hun hand weten te sturen. Ze weten op deze manier anderen te dwingen om hen te laten doen wat zij willen. Ze worden daar heel doortrapt in als zij merken dat het (voor henzelf dan toch in ieder gaval) werkt. Dat is een reden dat ze met dit gedrag gewoon door gaan. Ze zijn het op den duur zelfs zo gewend, dat ze eigenlijk niet meer beter weten. Deze mensen kunnen en willen hierin niet veranderen. Dat hoef je dus ook niet te proberen. Het is eenvoudiger bij jezelf te blijven en je kijk op dit soort gedrag te veranderen op zodanige wijze, dat deze manier van doen je niet meer raakt en je er daarom makkelijker mee weet om te gaan.

7 tips voor de omgang met lastige personen

Tip 1: Leg het naast je neer
Vermijd vlucht- of vechtgedrag als je te maken hebt met een lastig persoon. Wat deze persoon zoekt is namelijk erkenning. Je kunt ze niet overtuigen, want je kunt ze niet begrijpen. Deze mensen denken anders dan jij. Het is daarom zo goed als nutteloos om jou beweegredenen aan te geven. Hier staan zij niet voor open. Dominante mensen willen altijd winnen en zien alles vaak als een wedstrijd. Gevoelens van anderen zijn daaraan ondergeschikt. Dit gedrag komt meestal voort uit onzekerheid. Om te voorkomen dat ze zichtbaar gekwetst worden, houden ze star vast aan dit gedrag. Het heeft geen zin er tegenin te gaan. Dat kost alleen maar negatieve energie. Leg het naast je neer en neem als dat tot de mogelijkheden behoort gewoon afstand van deze persoon. Besteed je tijd en aandacht liever aan de prettige mensen om je heen.

Tip 2: Jij bepaalt de regels
Als iemand je probeert over te halen iets tegen je zin te doen of te laten, besef dan dat je daaraan niet je medewerking hoeft te verlenen. Geef je grenzen aan en bepaal je eigen regels. Als deze persoon bijvoorbeeld geïrriteerd reageert als jij het gevraagde afwijst, bedenk dan dat deze reactie zijn keuze is en niets te maken heeft met jou. Manipulatieve mensen spelen nu eenmaal niet volgens de regels en hebben er alles voor over om hun zin te krijgen. Speel dit spel niet mee. Lees verder wat je kunt doen als de boel uit de hand dreigt te lopen.

Tip 3: Jij bent het probleem niet
Vat het niet persoonlijk op als je te maken hebt met een lastig persoon. Het vervelende gedrag heeft niets met jou te maken, maar alles met de persoon in kwestie. Deze heeft een probleem, het ligt niet aan jou. Als iemand naar tegen je doet, komt dat meestal voort uit een frustratie uit die persoon zelf. Haal je schouders op en besef dat je je voor andermans frustratie niet aangesproken hoeft te voelen.

Tip 4: Vraag om duidelijkheid
Lastige mensen hebben vaak onredelijke eisen en verwachten onredelijke dingen van je. Vraag eens door waarom ze iets vinden, net zolang tot je de reden achter het verzoek begrijpt. Als de reden echt niet redelijk is, dan komt dat vanzelf tijdens het doorvragen naar boven. De onredelijkheid wordt zo ook beter zichtbaar voor de betreffende persoon. Doorvragen schept duidelijkheid aan beide kanten. Misschien heb je het zelf wel helemaal verkeerd beoordeeld. Goede communicatie is een belangrijke manier om relaties te verbeteren.

Tip 5: Jij bent niet verantwoordelijk voor hoe een ander zich voelt
Lastige mensen zijn geen makkelijke mensen. Ze zijn vaak snel geïrriteerd, boos, teleurgesteld of gefrustreerd. Als iemand kwaad op je wordt, dan is dat een keuze die vanuit die persoon wordt gemaakt. Het ligt niet aan jou, jij bent niet verantwoordelijk voor hoe die ander zich voelt. Deze kiest er zelf voor om kwaad te worden. Een ander had in dezelfde situatie waarschijnlijk anders gereageerd. Trek het je dus niet aan, want de uiting die een ander aan een frustratie geeft, is iets waar jij je niet verantwoordelijk moet voelen.

Tip 6: Laat je stemming niet beïnvloeden
Het is voor aardige mensen een lastige taak niet meegezogen te worden in andermans emoties, ook al betreffen het onredelijke gevoelens van een lastig persoon. Toch hoef je in deze onredelijke emoties niet mee te gaan. Je gevoel hierbij, die bepaal jij zelf. Laat die negatieve gevoelens maar bij die ander en probeer je niet te laten beïnvloeden door de stemming van een onredelijk persoon. Het is soms niet makkelijk, maar bedenk dat je niets ermee bereikt als je jezelf laat meeslepen in het gedrag van de ander.

Tip 7: Neem afstand
Als je door hebt dat iemand probeert je te manipuleren of je bedriegt, dan heb je de neiging om deze persoon terug te pakken met een wraakactie. Bedenk dat dit alleen maar resulteert in negatieve energie. Je kunt je tijd zoveel beter besteden. Gun deze persoon jouw aandacht niet. Neem afstand en kies voor een andere weg. Bedenk dat mensen het vaak al lastig genoeg hebben met zichzelf. Loop van negatieve mensen beter weg en kies ervoor je alleen bezig te houden met mensen waar je positieve energie van krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here