7 Soorten Thee Waarvan Je Tot Rust Komt

0
8270

Thee is een warme drank dat al eeuwenlang wordt gedronken. Het komt oorspronkelijk uit het verre oosten. Thee werd oorspronkelijk gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Tegenwoordig bestaan er vier soorten verschillende thee. Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant, nadat deze volledig zijn geoxideerd. Groene thee wordt gemaakt van thee bladeren, die direct na de oogst worden verhit en gedroogd. Witte thee wordt gemaakt van de jonge knoppen van de theestruik. Kruidenthee is eigenlijk geen ‘echte’ thee, omdat het gemaakt wordt van kruiden en/of specerijen die niet afkomstig zijn van de theeplant.

Kruidenthee
Kruidenthee is de theesoort die je gebruikt om bepaalde klachten te verlichten. Daarom is kruidenthee bijzonder geschikt om te drinken om de kalmerende en rustgevende werking. Er zijn meerdere kruiden die je daarbij kunnen helpen. Hier volgt ons lijstje met 7 bekende theesoorten die je kunt drinken om je weer helemaal in balans te voelen. Je kunt bij spannende situaties overdag een kopje kruidenthee drinken, of je drinkt een kopje thee voor het slapen gaan om de nachtrust te bevorderen.

Met onderstaande planten en kruiden kun je zelf thee uit je tuin oogsten en maken. Pas wel op, want sommige kruiden kunnen een sterke werking hebben. Als je zwanger bent of je gebruikt medicijnen, doe je er goed aan eerst bij je arts na te vragen of je de onderstaande theesoorten probleemloos en veilig gebruiken kunt:

1. Passiebloem thee
De passiebloem (passiflora incarnata) is een mooie, sterke klimplant die het goed doet in de tuin. Hij groeit snel en geeft prachtige bloemen. De passiebloem werkt prima als natuurlijke rustgever bij stress en het zorgt voor een betere nachtrust. Voor de thee gebruik je de gedroogde blaadjes van de plant. Neem er een theelepel van en laat het 10 minuten trekken in kokend heet water.

2. Lavendel thee
Lavendel thee wordt gemaakt van de gedroogde bloemknoppen van de lavendelplant (Lavandula vera). De bloemen hebben een rustgevende geur. Je kunt ze drogen en voor de thee gebruiken. Vul katoenen zakjes met de gedroogde bloemen die je over houdt en leg er eentje onder je hoofdkussen om lekker in slaap te vallen. Voor de thee heb je twee theelepels nodig die je in heet water 10 minuten laat trekken.

3. Kamille thee
De kamilleplant groeit vooral als onkruid langs de weg. Het is al van oudsher bekend dat kamille geneeskrachtige eigenschappen bezit. Kamille kalmeert niet alleen de maag, maar ook de geest als je gespannen bent. Gebruik voor de thee de gedroogde bloemen van de kamilleplant. Laat hiervoor 1 theelepel ongeveer 10 minuten trekken in heet water.

4. Meidoorn thee
De Meidoorn (Crataegus) is een struik die je prima kunt planten in je tuin. Een kopje Meidoorn thee ontspant en heeft een gunstige invloed op het hart en de bloedvaten. De thee is zeer geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk, veroorzaakt door stress. Voor deze thee gebruik je 1 tot 2 theelepels van de gedroogde bloemen en bladeren van de Meidoorn en laat ze 15 tot 20 minuten in heet water trekken.

5. Citroenmelisse thee
Citroenmelisse (Melissa Officinalis) is een kruid die het ook prima doet als plant in de tuin. Citroenmelisse heeft een opbeurende werking en is daarom zeer geschikt voor mensen die zich wat neerslachtig en futloos voelen. De frisse geur heeft direct al een opwekkende werking. Neem een handjevol gedroogde blaadjes van de Citroenmelisse en laat dit 10 minuten in heet water trekken. Zeef de thee en zoet hem eventueel met een beetje honing.

6. Munt thee
Munt bevat veel geneeskrachtige voedingstoffen, waaronder vitamine A en C, calcium, ijzer en magnesium. Vooral magnesium heeft een gunstige werking bij vermoeidheid. Thee maken van munt is zo gedaan. Gebruik een paar takjes en zet ze in heet water. Munt groeit vaak als onkruid in je tuin en draagt in de zomer leuke roze/paarse bloemetjes.

7. Hop thee
Hop staat vooral bekend als ingrediënt in bier, maar je kunt van de gedroogde hopbloemen ook een lekkere thee zetten. Je gebruikt van de plant de zogenaamde hopbellen. Deze kun je drogen en ze blijven maandenlang goed. Als je een hopplant in de tuin wilt kweken, kies dan de vrouwelijke plant. De mannelijke zal namelijk geen hopbellen geven en dan heb je nog geen thee. Hop doet het goed op een lichte schaduwplek of in de zon. Hij is winterhard en groeit heel snel. Voor de thee kneus je de gedroogde hopbellen eerst en hiervan laat je 1 theelepel 10 minuten trekken in heet water.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here