7 Redenen Om Elke Dag Knoflook Te Eten

0
2834

Knoflook is goedkoop en overal verkrijgbaar en wordt al eeuwenlang gewaardeerd om de medicinale werking. Niet alleen wat gezondheid betreft is dit bolgewas interessant, het heeft ook een wetenswaardige geschiedenis. Zo werd knoflook in de 18e eeuw in Frankrijk gebruikt om geesten te verjagen. In vampierfilms is de knoflookbol een held om deze bloeddorstige wezens op de vlucht te doen slaan. Tijdens de oorlog werd knoflook gebruikt om wonden te behandelen om zo infecties te voorkomen. Ook voor alledaagse kwaaltjes biedt knoflook soelaas. We noemen er hier slechts 7, maar dat is slechts een greep uit de vele gezondheidsvoordelen.

De heilzame werking van knoflook

Het beste effect van de heilzame werking van verse knoflook wordt verkregen bij het pletten, persen, fijn snijden of kauwen van een knoflookteen. Hierbij ontstaat een zwavelverbinding: allicine. Deze allicine is ook verantwoordelijk voor de welbekende knoflookgeur. Via het spijsverteringsysteem komt deze heilzame allicine op diverse plaatsen in het lichaam waar het gunstige effecten voor de gezondheid biedt. De geur van knoflook zegt iets over de hoeveelheid zwavel. Hoe sterker de geur, hoe functioneler de zwavel. Koop daarom bij voorbeur biologische knoflook. Deze bevat namelijk meer zwavel. Knoflook bevat verder ook veel zink, ijzer, koper, selenium, vitamine A, B en C.

  1. Knoflook is goed voor de weerstand

Knoflook is een beproefd en bewezen hulp om verkoudheid aan te pakken en te verlichten. Nu is ook wetenschappelijk bewezen dat de inname van knoflook het immuunsysteem een flinke oppepper geeft. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, het onderzoek van de Amerikaanse Medische Universiteit Maryland is daar eentje van.

  1. Knoflook heeft een goede invloed op hart- en vaatziekten

Knoflook remt de bloedstolling en lost bloedstolsels op, is bloedverdunnend en vaatverwijdend en het verbetert de bloedcirculatie. Dit is onderzocht door de Openbare Universiteit van Adelaide in Australië. Knoflook eten is dus heel gezond om het risico op problemen als aderverkalking, hoge bloeddruk en beroertes te beperken.

  1. Knoflook helpt tegen muggenbeten

Probeer het maar eens uit. Wie knoflook eet, heeft minder last van muggenbeten. Muggen houden niet van de sterke, penetrante lucht van knoflook. Je kunt knoflook ook op je huid smeren. Snijd een teentje open en wrijf het op de plaatsen die onbedekt zijn.

  1. Knoflook verbetert sportprestaties

Hoewel het nog niet op mensen is onderzocht, blijkt knoflook lichamelijke prestaties te verbeteren. Daar is overigens wel onderzoek naar gedaan bij knaagdieren. Het bleek dat zij door inname van knoflook meer inspanningcapaciteit verkregen. Vroeger werd knoflook aan werklui gegeven omdat ze daarmee minder moe leken te zijn en de werkprestaties zouden erdoor verbeteren. Het is bekend dat Olympische atleten het gebruikten in het oude Griekenland.

  1. Knoflook is goed voor huid en haar

De stimulerende werking op de bloedcirculatie en antibacteriële werking van knoflook biedt ook gunstige voordelen voor de hoofdhuid en haren. Dankzij de antibacteriële werking kunnen schimmels en dergelijke op de hoofdhuid worden besteden en door de gunstige werking op de bloedcirculatie worden de haarwortels beter gevoed. De zwavelverbinding levert een belangrijke bouwsteen voor keratine, een eiwit wat onderdeel is van het haar. Ook helpt zwavel tegen huidaandoeningen als psoriasis en eczeem.

En de knoflookadem dan?

Ja, het eten van knoflook veroorzaakt een sterke adem of zweetlucht. Dat komt omdat de zwavel in knoflook niet door de spijsvertering wordt afgebroken en via zweet en adem wordt uitgestoten. Soms kan daar wel 24 uur tussen zitten. Je kunt daar niets aan doen. Je kunt wel een rauwe appel eten nadat je een maaltijd met veel knoflook hebt gegeten. Dit schijnt het beste middel tegen de knoflookadem te zijn. Een glas water met citroen of verse muntthee kan ook de geur iets temperen. Heb je peterselie bij de hand, kauw dan op de blaadjes of verwerk dit kruid in het gerecht. Zoals je ziet, zijn er best een aantal oplossingen om de vervelende geur te neutraliseren en te beperken.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here