7 Natuurlijke Middelen Die Je Van Je Keelpijn Af Helpen

0
2626

Keelpijn is een vervelende kwaal die meestal vanzelf binnen tien dagen verdwijnt. Met deze 7 tips heb je er snel minder last van.

Keelpijn is een lastige, maar meestal onschuldige kwaal, in de meeste gevallen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Keelpijn kan zich uiten op verschillende manieren, van een vervelend gevoel in de keel tot hevige pijn, gepaard met het moeilijk kunnen slikken en problemen met praten. Keelpijn gaat doorgaans vanzelf over binnen tien dagen, maar je kunt er met natuurlijke middelen zelf ook veel aan doen om je keelpijn te verzachten.

Oorzaken keelpijn

Verkoudheid

Keelpijn wordt bij de meeste mensen veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Dit virus veroorzaakt verschillende nare klachten, van een volle neus tot ontstekingen en/of klachten van de slijmvliezen in de keel, amandelen, luchtwegen. Je lichaam wil van het virus af en maakt afweerstoffen aan. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog. Koorts is een teken dat je lichaam zich aan het afweren is tegen het virus. De virussen en bacteriën worden in de lymfeklieren afgebroken. De lymfeklieren kunnen op dat moment pijnlijk zwellen. Bij keelinfecties zijn vooral de keelamandelen en lymfeklieren in de hals gezwollen.

Ziekte van Pfeiffer

Bij de meeste mensen wordt keelpijn veroorzaakt door het verkoudheidsvirus, maar een enkele keer wordt het veroorzaakt door het virus dat ook de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Het kan voor een hevige keelontsteking zorgen, maar wees gerust, want ook deze gaat meestal vanzelf na enkele dagen voorbij.

Bacteriën

Soms zijn bacteriën de oorzaak van een keelontsteking. In dat geval zijn streptokokken de boosdoeners. Een door streptokokken veroorzaakte keelontsteking noemen ze ook wel angina. Deze bacteriën verspreiden zich door de lucht en kunnen zo worden ingeademd, maar je kunt er ook mee besmet raken via je handen als je besmette voorwerpen hebt aangeraakt.

Externe oorzaken keelpijn

In enkele gevallen wordt keelpijn veroorzaakt door externe situaties, bijvoorbeeld:

  • – Droge lucht of een airco. (Een erg groot temperatuurverschil tussen temperaturen buiten en binnen maakt je vatbaarder voor verkoudheid, zeker als je weerstand minder is).
  • – Verminderde weerstand.
  • – Overbelasting van je stem of verkeerd stemgebruik.
  • – Roken of inademen van rook.
  • – Inademen prikkelende stoffen.
  • – Bijwerking van bepaalde medicijnen.

Wanneer met keelpijn naar de huisarts

Keelpijn is vervelend, maar meestal kan het geen kwaad. Rustig uitzieken en gebruik maken van de tips hier om de pijn te verzachten is de enige optie. Antibiotica helpt alleen bij angina.

Als de keelontsteking zo erg wordt dat drinken en eten zeer pijnlijk is, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Laat jezelf ook even door een arts checken als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt of als de keelpijn gepaard gaat met huiduitslag. Neem geen risico bij jonge kinderen en raadpleeg een arts als je kind zeer benauwd is, erg ziek is of het speeksel niet kan doorslikken.

7 Gouden tips bij keelpijn

Tip 1: Drink

Drink regelmatig een slokje (ijs)koud water, dat kan de pijn verzachten. Ook warme thee is geschikt om de pijn te kalmeren. Thee met honing helpt bij keelpijn waarbij je ook veel moet hoesten. Kamillethee kalmeert het branderige gevoel bij keelpijn. Maak zelf gemberthee: doe drie theelepels vers geraspte gember in een kop kokend water en laat dit vijf minuten staan. Haal het door een zeef en voeg eventueel nog een theelepel honing toe.

Tip 2: Rust uit

Gun jezelf de rust als je koorts hebt of als je je niet lekker voelt. Last van je stem? Praat liever niet als het niet nodig is, geef ook je stem de rust om te herstellen. Vermijd sigarettenrook of gelegenheden waar je luider moet praten, bijvoorbeeld in het café. Alcohol kun je nu beter ook even niet gebruiken, omdat het een uitdrogende werking heeft.

Tip 3: Drop

Zuigen op een dropje of zuurtje helpt. Speciale keeltabletten verzachten de pijn, maar het is niet bewezen dat ze beter werken dan een dropje. De keelontsteking gaat er niet sneller mee weg. Je betaalt er wel veel meer voor. Je kunt ook kauwen op peterselieblaadjes, dit helpt ook tegen keelpijn en verkoudheid.

Tip 2: Uien

Leg een gesnipperde ui op een bordje en plaats die naast je bed. Het is een wonderlijk goed werkend middel voor een geïrriteerde keel en luchtwegen. Je kunt ook wat extra ui rauw eten om de keelpijn te verzachten.

Tip 3: IJs

Koude ijsjes verlichten onmiddellijk de pijn. Je kunt lekkere, suikervrije waterijsjes maken van gepureerd fruit.

Tip 4: Gorgelen

Gorgelen met zout water is een eenvoudig middel om keelpijn te bestrijden. Los een theelepel zout op in een kopje met warm water. Gorgel hier om het uur mee. Spoel je mond niet meteen na, maar wacht daar een half uurtje mee, zodat je meer profijt hebt van het effect. Je kunt ook gorgelen met geneeskrachtige kruiden:

Tijm

Laat een takje verse tijm een aantal minuten trekken in kokend water. In plaats van verse tijm kun je ook een theelepel gedroogde tijm gebruiken. Haal de vloeistof door een zeef en gorgel er een aantal keer per dag mee.

Salie

Schep een eetlepel verse salieblaadjes in een grote mok met kokend water. Laat het meerdere minuten trekken en haal de salie er weer uit met een zeef. Voeg een theelepel honing en een theelepel appelazijn toe. Gorgel hier een paar keer per dag mee. Niet doorslikken!

Cayennepeper

Je kunt een mespuntje cayennepeper aan het water toevoegen en er mee gorgelen.

Tip 5: Stomen

Een stoombad doet wonderen als je keelpijn gepaard gaat met een flinke verkoudheid. Met een stoombad kun je de luchtwegen vrijmaken en dat heeft ook weer een gunstige werking bij een keelontsteking. Giet een liter kokend water in een hittebestendige kom of schaal. Zet hem op tafel en ga er na enkele minuten met je hoofd boven hangen. Hang een grote handdoek over je hoofd en de schaal (alsof je in een tent zit). Blijf een kwartier zo zitten. Pas op dat het water niet te heet is! Ben je erg verkouden, dan helpt het om enkele druppels eucalyptusolie in het water te doen. Is dit je allemaal teveel werk? Neem dan gewoon lekker een lange, hete douche!

Tip 6: Pittig eten

Pikant eten werkt goed tegen verkoudheid. Spice het eten dus maar flink op met sambal, knoflook, gember en/of kurkuma. Je versterkt met pittig eten ook meteen je weerstand.

Tip 7: Leef gezond

Gezond eten zorgt ervoor dat je lichaam wat extra hulp krijgt om zich snel te herstellen. Eet veel fruit en verse groente. Doe ontspanningsoefeningen als je veel last hebt van stress. Keelpijn kan namelijk ook een teken zijn dat je het veel te druk hebt gehad. Neem vooraf een warme douche en kruip daarna lekker vroeg onder de wol. Ventileer de woning om te voorkomen dat de ziektekiemen zich in het huis verspreiden. Rust goed uit, dan knap je snel weer op!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here