7 Manieren Om Anders Naar Geluk Te Kijken

0
3064

Vraag tien verschillende mensen wat zij geluk vinden en je krijgt tien verschillende antwoorden. Geluk is iets persoonlijks. Er komen verschillende emoties bij kijken, vooral vreugde en tevredenheid. De ene persoon voelt het geluk in kleine dingen, terwijl een ander het geluk maar niet kan ‘vinden’. Wij zien geluk als een kunst welke je kunt leren. Je kunt ervoor zorgen dat je geluk eenvoudig aantrekt met behulp van hoe je tegen gelukt aankijkt.

Je kunt op 7 manieren anders tegen geluk aankijken. Als je weet hoe geluk in elkaar steekt, kun je deze wetenschap gebruiken in je voordeel om meer geluk in je leven te creëren.

1. Geluk is een gevoel in het nu
Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden – Aristoteles

Geluk is natuurlijk altijd wel voor een deel afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Het valt niet mee gelukkig te zijn als de meest belangrijke zaken in je leven niet lopen zoals je het zou willen. Belangrijke zaken zijn bijvoorbeeld je gezondheid, relaties, werk of inkomen. Maar het geluk komt ook niet aanwaaien als je alles hebt wat je hartje begeert. Gelukkig zijn is een beslissing die je neemt. Het is een gevoel in het nu. Geluk is geen resultaat. Er zijn veel mensen die het minder goed hebben, maar ongelukkig zijn ze daarom niet. Wacht dus niet op resultaten, maar voel het geluk op dit moment. Ervaar het geluk, zonder je te richten op felbegeerde resultaten.

2. Geluk kun je kiezen
Voor geluk kun je gewoon kiezen. Dat klinkt misschien wel wat erg makkelijk, maar toch is geluk een beslissing die je kunt nemen. Besluit vandaag om gelukkig te zijn. Wat er ook op je pad komt, besluit tegen jezelf te zeggen: ‘prima, dit zegt me dat ik gelukkig ben’. Je kunt ook natuurlijk ook zeggen: ‘dit maakt me erg ongelukkig’. Het is een beslissing die je zelf neemt. Als je echt denkt dat een situatie automatisch betekent dat je niet gelukkig kunt of mag zijn, dan leg je de verantwoordelijkheid voor je geluk buiten jezelf. Je hebt de kracht om te beslissen dat je gelukkig bent, net zoals je dat ook hebt om te kiezen voor dankbaarheid, blijheid, tevredenheid.

3. Geluk stel je niet uit
Geluk is in het nu. Je hoeft niet te wachten op geluk. Je kunt het niet bestellen en het wordt je niet gebracht. Je bent nu gelukkig, of je bent het niet. Wacht je op dat ene moment dat je gelukkig zal maken? Dat zou toch wel heel zonde zijn, als dat zou betekenen dat je in die tussentijd ongelukkig moet zijn. Je kiest dus nu voor het geluk. Vandaag nog en op dit moment.

4. Geluk is niets te hoeven
Volwassenen zijn de kunst van gelukkig te zijn in de loop der jaren behoorlijk verleerd. Kijk maar eens naar onze kinderen. Ze leven er vrolijk op los, het leven is een ontdekkingsreis. Natuurlijk zijn ze wel eens verdrietig, boos of teleurgesteld. Maar als je ze eens een dag observeert, dan zie je dat het geluk van ze afstraalt. Ze stellen geen voorwaarden aan geluk en zijn met weinig rondom tevreden. Volwassen kunnen altijd wel een aantal dingen verzinnen waar ze gelukkig van worden. Er zullen weinig mensen zijn die zeggen dat ze tevreden zijn met alles wat ze hebben en dat ze dankbaar zijn voor zoveel geluk. Kinderen stellen geen eisen. Als je kinderen als voorbeeld neemt, dan zie je dat zij zich niet concentreren op wat er ontbreekt, wat ze niet gedaan of niet bereikt hebben. Geluk is niets te hoeven en tevreden zijn met wat je hebt

5. Geluk kun je aandacht geven
Als je alles hebt en niets meer ‘moet’ of ‘hoeft’ om gelukkig te zijn, dan heb je veel om dankbaar te zijn. Wie dankbaar is, ervaart een gevoel van geluk. Natuurlijk kun je jouw aandacht ook focussen op dingen die in je leven ontbreken en je daar doodongelukkig bij voelen. Als je al een tijd niet echt gelukkig bent, kan het zijn dat je teveel met je gedachten bezig bent op alles wat jou ontbreekt. Er zal niet veel veranderen als je dat blijft doen. Richt daarom alle aandacht op alles wat je meezit, wat je wel hebt verworven en bereikt en wees daar dankbaar voor. Geluk kun je aandacht geven en zo zul je het geluk terug verwerven.

6. Geluk zit in jezelf
Geluk is iets wat voor iedereen anders is. Iedereen geeft er een eigen betekenis aan. Daarom zit geluk in jezelf. Je wordt niet gelukkig door te doen wat anderen zeggen dat jij voor jouw geluk moet doen. Je kiest voor jouw eigen geluk door je eigen pad te kiezen. Hoe weet je wat jou gelukkig maakt? Dat heeft ook veel met zelfkennis te maken en hoe jij jouw ideale leven ziet. Het heeft ook met zelfacceptatie te maken, met al je goede en minder goede eigenschappen. Niemand is perfect, dus wees reëel in je verwachtingen en houdt niet vast aan een onrealistisch, perfectionistisch ideaalbeeld van jezelf, waar je toch nooit aan zult kunnen voldoen. Wees tevreden met wie je bent en sta open voor groei. Het is nooit te laat jezelf te ontwikkelen, maar dan wel vanuit het idee dat je gelukkig mag zijn om wie je bent.

7. Geluk is delen en geven
Geluk is anderen gelukkig maken door te delen en te geven. Je kunt natuurlijk niet geven wat je niet hebt, maar je kunt wel tijd, aandacht en energie delen. Ook als je even het geluk niet voelt, kun je jouw aandacht richten op een ander. Hiermee vergeet je even jouw eigen zorgen en zo komt het geluk voorzichtig weer in je leven terug. ‘Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden’. Het is zoals de Griekse filosoof Aristoteles lange tijd geleden al riep.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here