7 Dingen Die Je Kunt Doen Als Je Spijt Hebt

0
3158

Spijt hebben we allemaal wel eens. Spijt is een emotie als je, achteraf gezien, had gewild dat het anders was gegaan of dat je een andere keuze had gemaakt. Je wilt het terugdraaien, maar dat gaat niet meer. Je kunt er wel beter mee omgaan. Stop met piekeren en mijmeren over wat anders had gemoeten en wat je toch niet meer terug kunt draaien, wij geven je hier 7 tips hoe je van spijt kunt leren en er een positieve draai aan te geven.

  1. Wees niet te hard voor jezelf

Het leven bestaat uit het continue voor keuzes staan. Elke dag maken we er wel tientallen en misschien zelfs wel honderden. Je dag start er al mee. Zet ik de wekker of niet? Hoe laat zal ik opstaan? Wat trek ik aan? Kortom, als je bedenkt dat je elke dag tig beslissingen moet nemen, dan kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat hier wel eens iets mis gaat. Heb je een verkeerde keuze gemaakt, accepteer dat dan maar gewoon en straf jezelf er niet voor. Hoeveel keuzes heb je wel naar tevredenheid gemaakt? De meeste gingen toch zeker wel goed?

  1. Ervaar en accepteer je keuze

Veel keuzes in je leven neem je impulsief. Je denkt er eigenlijk helemaal niet zo bij na. Meestal gaan we dus af op ons gevoel. Hiermee maak je dan ook een keuze die bij jou past. Als je kiest op je gevoel, is het een keuze vanuit je hart. Jij denkt dat je op dat moment de beste keuze hebt gemaakt. Als je twijfelt over een keuze, betekent dat eigenlijk niets meer en niets minder dan dat jij ergens niet helemaal achter staat. Twijfel je? Zeg dan maar beter ‘nee’ tegen die keuze. Denk je dat je spijt krijgt als je bij twijfel iets niet doet? Ga bij jezelf te rade welke gevolgen jouw keuze zal voortbrengen. Neem je die gevolgen voor lief? Dan maak jij bewuster jouw keuze.

  1. Leer van je fout

Heb je achteraf een verkeerde keuze gemaakt, leer dan van de fout die je hebt gemaakt. Heb je toch die dure aanschaf gedaan en nu heb je spijt? Vraag jezelf af hoe het komt dat je die keuze hebt gemaakt. Was het te impulsief? Zeg dan tegen jezelf dat je de volgende keer een nachtje slaapt over een keuze om iets duurs te kopen. Bedenk de volgende keer dat als je een keuze maakt, je hier ook van de consequenties moet dragen. Vraag je voordat je de keuze maakt dan ook af, welke gevolgen jouw keuze kan hebben. Accepteer deze erbij als je de keuze maakt.

  1. Kies voor ervaringen boven bezit

Een mens wordt gelukkiger door ervaringen niet door bezit. Sta jij voor een keuze om iets duurs aan te schaffen of op vakantie te gaan? Als je kiest voor geluk, dan is de ervaring de beste keuze, zo blijkt uit vele onderzoeken. Succesvolle mensen investeren in ervaringen, niet in eigendom. Er zit dan ook veel waarheid in het gezegde: het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.

  1. Het is niet het einde van de wereld

Je hebt spijt, maar bedenk dat er wel ergere dingen op de wereld zijn. Hoe erg is de situatie waar je spijt over hebt? Als je er eens goed over nadenkt, zal het vast niet het einde van de wereld zijn. De meeste mensen voelen zich vaak wel al wat beter als ze daar even bij stilstaan. Je hebt je fiets niet op slot gezet, en nu heeft iemand hem meegenomen. Heel vervelend, zonder meer, maar zijn er niet veel ergere dingen in het leven?

  1. Oprecht sorry zeggen

Heb je iemand gekwetst en achteraf daar spijt van? Je kunt deze persoon je excuses aanbieden. Sorry zeggen kan altijd. Zeg dat je erover na hebt gedacht en dat je spijt hebt van jouw woorden of daden. Wacht daar niet te lang mee, en wees eerlijk zodat die persoon ook voelt dat je het meent.

  1. Laat het los

Spijt hebben is iets waarvan je achteraf iets kunt leren. Je hebt de verkeerde keuze gemaakt op basis van kennis die voor jou op dat moment de meest logische was. Achteraf blijkt het geen goede keuze geweest. Heb je nu echt zo’n slechte keuze gemaakt? Zo ja, dan weet je waarschijnlijk nu ook waarom. Leer hieruit je lesje en geeft het een plek. Als je het niet kunt loslaten, helpt het om met iemand erover te praten. Het is zinloos met spijt rond te blijven lopen, het verandert namelijk niets aan de situatie. Neem de tips nog eens door en bekijk je situaties eens van een afstand. Wat zou jij tegen een ander zeggen als deze met dit gevoel naar jou toe zou komen. Door de situatie op afstand te bekijken, zie je hem vaak anders en kun je ook anders kijken naar je gevoelens van spijt.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here