6 Voedingsproducten Waar Je Echt Slimmer Van Wordt

0
8237

Snoepen voor een betere intelligentie, kan dat? Ja, dat is zeker mogelijk. Je zult er niet de slimste mens van het land van worden, maar je kunt wel degelijk je denkvermogen verbeteren met het eten van het juiste voedsel. Bedenk zelf bijvoorbeeld eens hoe opmerkzaam jij zelf nog bent na het eten van een grote zak friet of een andere vette hap. Voedingsproducten met gezonde vetten, vitamines en mineralen zullen je hersenen veel beter laten presteren. Dat gezond ook nog eens lekker kan zijn, bewijzen wij met onderstaande voedingsproducten.

1. Chocolade
In een zeer recentelijk onderzoek in Australië is het nog eens bevestigd: chocolade is goed voor de hersenen! In het wetenschappelijke magazine Appetite publiceerden de onderzoekers aan de University of South Australia hun conclusies uit het onderzoek, waaraan 968 personen deelnamen. Deelnemers die elke week een stukje chocolade aten, presteerden beter in diverse soorten geheugentesten dan de anderen. In het tijdschrift Neurologie wordt beweerd dat dagelijks een maand lang drinken van 2 bekers warme chocoladedrank bevorderlijk zou zijn voor de concentratie en reactiesnelheid. Goede, pure cacao bevat veel antioxidanten en overige stoffen waar je hersenen van profiteren. Hoe hoger het percentage cacao in je reep, hoe beter het resultaat. Het hoogst verkrijgbare cacao percentage is 92%. Eet slechts een klein stukje per dag, want teveel is natuurlijk niet goed voor de lijn en je wordt er waarschijnlijk misselijk van.

2. Walnoten
Walnoten zijn de beste noten die je kunt kiezen om je hersenen een boost te geven. Ze bevatten veel gezonde stoffen, waaronder DHA. Dit is een type omega-3-vetzuur dat goede eigenschappen bezit. Het beschermt de hersenen van de baby tijdens de zwangerschap en het komt ten goede van cognitieve prestaties van ouderen. Er is een studie, waarin wordt beweerd dat het eten van walnoten tijdens de zwangerschap de baby intelligenter zou maken. Eet er niet teveel van, maar houdt het bij een handje vol, want ook walnoten bevatten veel calorieën.

3. Blauwe bessen
Blauwe bessen en bosbessen kunnen op korte termijn de concentratie aanzienlijk verbeteren. De vrucht zit bomvol antioxidanten en is daarom niet alleen goed voor de geest, maar ook het lichaam profiteert van de aanvoer van gezonde voedingstoffen. Volgens moleculair voedingsdeskundige dr. Jeremy Spencer (Universiteit van Reading) zorgen de antioxidanten in de bessen voor een toename van de bloedstroom naar de hersenen. Bosbessen bevatten zogenaamde flavoïden. Deze zijn in staat de bloedvaten te openen, waardoor er een verhoogde doorbloeding ontstaat, maar zorgen tegelijkertijd ook een verlaging van de bloeddruk. Daarom kunnen je hersenen door het eten van een dagelijkse portie blauwe bessen of bosbessen op korte termijn al beter presteren en help je jouw brein gezond te houden op de langere termijn.

4. Havermout
Pure, onbewerkte havermout zit vol foliumzuur en vitamine B12. Dat zijn gezonde voedingstoffen voor de hersenen. De complexe koolhydraten, eiwitten en omega 3 vetzuren in de havermout zorgen voor een gelijkmatige energie en dit heeft tot gevolg dat je de hele dag door je beter kunt concentreren en nadenken. Kant-en-klare havermout is niet per definitie zo gezond. Het bevat vaak slechts de helft van de vezels van onbewerkte havermout en vaak is er van alles (ongezonds) aan toegevoegd om het ‘lekker’ te maken.

5. Koffie
Is koffie nu slecht voor je of toch niet? Er is veel onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van koffie. Nu blijkt het drinken van een kopje koffie per dag echt zo slecht nog niet te zijn. De cafeïne in de koffie werkt namelijk samen met een stofje in het lichaam dat de ziekte van Alzheimer bestrijdt. Alzheimer leidt tot geheugenverlies. Cafeïne stimuleert daarnaast het centraal zenuwstelsel en verbetert de concentratie, het geheugen en het vermogen beter na te denken. Handig als je bijvoorbeeld examen moet doen of een moeilijke opgave moet zien te klaren. Houd het wel bij één enkel kopje koffie. Liters koffie drinken is niet goed voor je en helpt je zeker niet om je hersenfuncties te verbeteren. Teveel koffie is gewoon niet goed voor je gezondheid, het maakt je onrustig en werkt dus averechts voor de concentratie.

6. Water
Drink voldoende water. Het water heeft heel veel positieve invloed op de gezondheid. Je brein werkt er beter van, want het drinken van water heeft bijvoorbeeld een positieve werking op de reactiesnelheid. Als je 8 tot 10 glazen water per dag drinkt, kun je de hersenen voor wel 30 procent beter laten functioneren volgens onderzoeker Caroline Edmonds aan de Universiteit van East Londen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here