6 Dingen Die Ouders Doen Waardoor Hun Kind Onsuccesvol Blijft

0
5282

Ouders doen er naar eigen zeggen vaak alles aan om hun kinderen succesvol te maken. Ze hebben tenslotte het beste met hun kind voor en zien niets liever dan dat hun kinderen slagen in het leven. Toch zijn er een aantal dingen die ouders zo nu en dan doen waardoor een kind toch tegengehouden wordt in zijn ontwikkeling om succesvol te zijn. Die hebben we in dit artikel op een rijtje gezet.

1. Kleine dingen de hemel in prijzen
Het klinkt misschien raar, maar als ouder doe je er niet goed aan om ieder klein dingetje de hemel in te prijzen. Kinderen raken er niet gemotiveerd van als ieder klein dingetje dat ze goed doen direct op de nodige complimenten kan rekenen. Het is beter om je kinderen alleen lovend toe te spreken als ze grotere prestaties hebben verricht.

2. Een kind constant volgen
Voor ouders is het soms moeilijk om hun kinderen los te laten. Het liefst volgen ze iedere stap die hun kroost zet. Fijn voor de ouders om zichzelf gerust te kunnen stellen, maar niet fijn voor de kinderen. Het zou een kind het idee kunnen geven dat zijn ouders niet geloven in het vermogen om zelf succesvol te kunnen zijn en dat heeft negatieve gevolgen.

3. Zelf niet doen wat de kinderen geleerd wordt
Als kinderen wat jonger zijn, kijken ze eigenlijk altijd naar hun ouders om te zien hoe ze zich in verschillende situaties moeten gedragen. Het is dan ook de bedoeling dat ouders hetzelfde doen als wat ze hun kinderen leren. Als we ons kind leren dat hij altijd alles moet delen wat hem dwars zit, maar we dat als ouders zelf niet doen, dan helpt dat niet echt mee.

4. Kinderen afraden iets nieuws te proberen
Ouders zien liever niet dat hun kinderen foute keuzes maken in het leven en willen ze dan ook het liefst beschermen voor alle fouten die gemaakt kunnen worden in het leven. Daardoor raden ze het ook vaak af om nieuwe dingen te proberen. Dat is echter allesbehalve verstandig. Het is belangrijk dat we soms fouten maken, zolang we vervolgens maar leren van die fouten. En daarbij hoort ook dat we nieuwe dingen uitproberen.

5. Alles voor een kind doen
Het is natuurlijk logisch dat ouders het liefst alles voor hun kind doen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ouders hebben het wel over voor hun kroost. Het is echter ook belangrijk dat kinderen leren om op hun eigen benen leren te staan. Het is dan ook belangrijk dat kinderen zelf leren hoe ze hun kleding wassen, hoe ze de afwas doen en hoe ze eten moeten maken.

6. Vriendschappen ontmoedigen
Voor kinderen is het erg belangrijk dat ze vriendschappen creëren en op die manier een sociaal netwerk op weten te bouwen. Het kan kinderen in hun latere leven helpen om succesvoller te worden. In plaats van vriendschappen ontmoedigen, kunnen ouders vriendschappen dan ook juist beter aanmoedigen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here