5 X Het Perfecte Moment Om Te Douchen (Volgens De Wetenschap)

0
24228

Voor een goede hygiëne is het natuurlijk belangrijk om regelmatig een douche te nemen, dat weet iedereen wel, maar wist je ook dat er specifieke momenten zijn waarop een douche zekere voordelen biedt? De meeste van ons hebben zo een favoriet moment om te douchen, en we zijn nu eenmaal gewoontedieren. Daar waar de een ’s ochtends probleemloos even een paar minuten onder de douche springt, kiest de ander liever voor een lang en rustig avondritueel. Dan heb je nog de fanatiekelingen die zowel ’s ochtends en ’s avonds graag minutenlang onder de douche staan en zij die liever een paar dagen overslaan. Wat is het beste moment om te douchen? Dat hangt van achterliggende motivaties af. We doen hier een paar goede suggesties, niet zomaar verzonnen maar wetenschappelijk onderbouwd.

Tip 1: Douche in de ochtend als je jezelf graag scheert onder de douche

Scheer jij je graag onder de douche, maar wil het daarbij ook nog wel eens mis gaan, omdat je jezelf toch weer weet te snijden met het scheermesje, dan is er goed nieuws voor jou! Je kunt namelijk volgens het Amerikaans Nationaal Centrum voor Biotechnologische Informatie (gevestigd in Bethesda) het beste in de ochtend douchen als jij minder gehavend uit de douche wilt komen. Tussen 06.00 en 09.00 uur functioneert de bloedstolling namelijk op zijn best volgens de onderzoekers aan dit centrum, vooral als je tijdens deze uren al op bent en beweegt. Dus als je ’s ochtends je douche neemt en het gaat een keertje mis bij het scheren, dan blijft de schade alsnog beperkt.

Tip 2: Douche in de ochtend als je op zoek bent naar een creatieve oplossing voor een probleem

Wil jij indruk maken op je baas met opmerkelijke, creatieve oplossingen voor de problemen waar tot nu toe niemand iets voor kon verzinnen? Kies dan voor een douche in de ochtend. Wetenschappelijk onderzoekster Shelly Carson Ph.D. van de Harvard Universiteit, afdeling Psychologie, legt uit dat de hersenen sluimerende, onbewuste, creatieve ideeën onder een douche laten vrijkomen. De Amerikaanse psycholoog Scott Barry Kaufmann schrijft ook over de creativiteit die er uit kan spatten onder de douche in zijn boek Wired to Create: Unravelling the Mysteries of the Creative Mind. Onder de douche krijgt 72% van de mensen zijn of haar beste ideeën. Dit creatieve moment ontstaat volgens de psycholoog door het feit dat je onder de douche de mogelijkheid hebt vrijuit te denken, zonder stil te hoeven staan bij eventuele beperkingen. Carson raadt iedereen met een creatieve baan of met een zware werkweek voor de boeg ’s ochtends een douche te nemen voor voldoende inspiratie om de (werk)dag door te komen.

Tip 3: Douche in de ochtend als je een overwegend vette huid hebt

De ochtend is het beste moment om te douchen als je met een vette huid hebt te maken. Olie en talg stapelen zich in de nacht op je gezichtshuid op. Een warme douche is een ideale hulp om je poriën te reinigen, aldus bekend Amerikaans internist dr. Holly Phillips uit New York.

Tip 4: Douche in de avond als je een droge of vochtarme huid hebt

Een droge huid heeft een gebrek aan vet en een vochtarme huid een gebrek aan vocht in de hoornlaag van de opperhuid. Een droge en/of vochtarme huid is sneller geïrriteerd. Door te veel en te vaak wassen en dagelijks douchen, kan de huid uitdrogen. Douche bij voorkeur niet vaker dan 2 tot 3 keer per week, douche kort en niet te warm. Amerikaans dermatoloog dr. Tanya Kormeili uit Santa Monica, Californië raadt daarbij aan om bij voorkeur in de avond te douchen om de huid overnacht meer rust te geven voor het herstel.

Tip 5: Douche in de avond om sneller in slaap te vallen

Als je moeite hebt om in slaap te komen, kan een warme douche je daarbij helpen. De douche moet een half uur voor het naar bed gaan worden genomen. Het Amerikaans Nationaal Centrum voor Biotechnologische Informatie licht toe dat de thermostaat van het lichaam reageert op een warme douche en ongeveer na een half uur op dezelfde temperatuur heeft als het lichaam heeft in de slaaptoestand. In slaap koelt het lichaam namelijk af. Je moet niet te lang en te heet douchen, maar een douche met een duur tussen 5 en 15 minuten bij een temperatuur van 40 graden Celsius die je in stapjes tijdens het douchen steeds iets lager zet, doet werkelijk wonderen voor een heerlijke nachtrust.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here