Met Deze 5 Tips Krijg Je Weer Meer Plezier In Je Werk

0
3094

Sommigen gaan met flinke tegenzin naar het werk. Dat is jammer, want je besteed behoorlijk veel tijd in het leven op de werkvloer, dan kan je het er maar beter naar je zin hebben. Wie alleen naar het werk gaat om geld te verdienen, maakt uitdaging en plezier ondergeschikt. Je kunt er zelf gelukkig ook veel aan doen om met meer plezier naar je werk te gaan. Ook als het misschien nooit je droombaantje zal worden, kun je met deze tips er toch nog wat gezelligs van maken.

1. Maak je werk interessant voor jezelf
Werk dat geen uitdaging biedt, zorgt ervoor dat je met lood in je schoenen naar het werk gaat. Oké, je kunt nu eenmaal van oninteressant werk geen wonderlijke veranderingen verwachten, maar je kunt wel je eigen instelling ten opzichte van het werk aanpassen. Zelfs als het werk dodelijk saai is, kun je manieren zoeken om jezelf uit te dagen. Schroef bijvoorbeeld spelenderwijs je tempo op of richt je op verbetering van de kwaliteit. Misschien is het werk dan niet zo geweldig, maar zijn je collega’s gezellig genoeg om je te motiveren met enig plezier naar je werk te gaan. Scherp de banden aan en maak er een gezellige werkdag met je collega’s van. Is je behoefte naar meer uitdaging serieus groot? Organiseer dan iets voor het bedrijf waar je jouw tanden in kunt zetten. Vraag je werkgever of je bijvoorbeeld een bedrijfsuitje mag organiseren.

2. Ontdek wat jou het plezier in het werk ontneemt
Zoek uit waar je nu precies zo’n hekel aan hebt waar het je werk betreft. Misschien vind je het werk op zich wel leuk, maar heb je een hekel aan een specifiek aspect waar je elke dag tegenop ziet. Is het iets waar je zelf een alternatief voor kunt verzinnen? Bespreek het eens met je werkgever. Zet op een rij wat je wel leuk vindt aan het werk en daarnaast wat je niet leuk vindt. Hoe erg staat het ervoor? Valt het wel mee, dan kun je de dingen waar je tegenop ziet als uitdaging zien, en erover nadenken hoe kun je het toch interessant voor jezelf maken. Is het mogelijk om je werk zo in te richten dat je de vervelende klussen aan het begin van de dag doet en de rest van de dag gevuld is met de leukere werkzaamheden? Aan het begin van een dag heb je namelijk nog de meeste energie. Beloon jezelf als je een vervelende klus geklaard hebt. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘als ik die lastige klant heb afgehandeld, beloon ik mij eerst op een 10 minuten koffiepauze, voordat ik verder ga met mijn overige werkzaamheden.’

3. Stop met klagen
Je onvrede in het werk kost alleen maar energie en verandert niet met geklaag. Je kunt je aandacht dus maar beter richten op wat je wel kunt beïnvloeden of veranderen. Erger jij je bijvoorbeeld aan bepaalde mensen, dan kun je invloed uitoefenen door met deze mensen in gesprek te gaan. Doe dit op een neutrale, niet oordelende manier. Beschrijf het gedrag waar jij moeite mee hebt en zeg welk gevoel jij daarbij krijgt. Denk je dat een gesprek alleen maar tot ruzie zal leiden, besluit dan het gedrag van de ander te accepteren en bepaal voor jezelf hoe ermee voortaan om te gaan. Kortom, laat een ander niet bepalen hoe jij je voelt. Het kost wel wat oefenen, maar zie het als een (uitdagend!) leerproces.

4. Werkdruk te hoog?
Onvrede voor het werk kan veroorzaakt worden door een te hoge werkdruk. Geef jij wel goed genoeg je grenzen aan? Bespreek met je werkgever hoe de zaken anders georganiseerd kunnen worden. Vind je het lastig voor jezelf op te komen? Investeer dan in jezelf met behulp van een assertiviteitstraining.

5. Maak toekomstplannen (en voer ze ook uit)
Een saaie baan zonder vooruitzichten kan zeer geestdodend zijn. Als je het werk niet leuk vindt, kun je het wel gebruiken om verder in het leven te komen. Misschien kun je het geld wat je op dit moment verdient, investeren in een opleiding waarmee je kunt werken aan een toekomst in werk dat wel bij jouw kwaliteiten past. Het idee dat je huidige baan meehelpt aan het opbouwen van een carrière, kan je kijk op je dagelijkse werkzaamheden positief beïnvloeden. Gebruik deze tijd om uit te zoeken welk beroep wel bij je past. Misschien wil je voor jezelf beginnen? Maak plannen hoe je jouw toekomst uit wilt laten zien. Heb je hulp nodig om de meest geschikte baan te vinden, schakel dan hulp van een loopbaanbegeleider of arbeidscoach in.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here