5 Redenen Waarom Mensen Nooit Sorry Zullen Zeggen

0
4232

Sommige mensen zullen nooit sorry zeggen, ook al is het duidelijk dat zij het echt verkeerd zien. Ze vinden het te moeilijk om excuses te maken en toe te geven dat ze het fout hadden. Nu wordt al snel gedacht dat dit te maken heeft met trots of koppigheid, maar soms ligt de oorzaak veel dieper: namelijk in het willen beschermen van een zeer kwetsbaar zelfbesef of eigenwaarde.

Er zijn diverse goede redenen om je excuses aan te bieden en sorry te zeggen. Als je bijvoorbeeld iemand door jouw actie(s) verdriet hebt berokkend of deze persoon zich daarbij ongemakkelijk heeft gevoeld. Sorry zeggen werkt dan aan twee kanten, het zorgt ervoor dat je jezelf er minder schuldig over voelt en om vergissing te vragen. De ander kan hieruit begrijpen dat je niet met opzet iemand hebt willen kwetsen. Mensen die niet hun excuses aanbieden, kun je betichten van het maken van uitvluchten om niet hun verantwoordelijkheid te nemen. Waarom gebruiken deze mensen liever smoesjes in plaats van sorry te zeggen?

Het spijt me zeggen is voor sommige mensen een lastig en moeilijk iets om te doen. Dit zijn 5 redenen waarom mensen nooit sorry zullen zeggen:

  1. De actie staat niet los van het karakter

Je fout toegeven kan iets heel bedreigends zijn voor mensen die hun excuses niet willen maken, omdat ze moeite hebben hun acties los te zien van hun karakter. Als ze verkeerd gehandeld hebben, moeten ze wel een fout karakter hebben, of als het een domme actie was, dan zullen ze wel dom zijn, als ze niet aan de ander gedacht hebben, dan moeten ze wel erg egoïstisch zijn. Het aanbieden van excuses kan daarmee een grote bedreiging zijn voor hun zelfwaardering.

  1. Schaamte

Met sorry zeggen of excuses aanbieden laat je zien dat je jezelf slecht voelt voor wat je gedaan hebt. Je voelt je schuldig en hoopt op vergeving. Mensen die geen excuses aanbieden voelen schaamte. Met een schaamtegevoel voelen we ons slechter over onszelf dan met een schuldgevoel. Schaamte is een schadelijkere emotie.

  1. Schuld bekennen opent de deur naar nog meer kritiek

Mensen bieden excuses aan in de hoop het conflict ermee op te lossen. Mensen die dat niet doen, zijn vooral bang dat sorry zeggen een schuldbekentenis is, waaruit nog meer beschuldigingen voortvloeien. Als ze hun excuses aanbieden, zijn ze bang dat er voor nog meer zaken uit het verleden excuses van ze wordt verlangd.

  1. Sorry zeggen pleit de ander vrij

Mensen die hun excuses niet aanbieden, zijn bang dat ze met sorry zeggen de ander volledig vrijpleiten. Het conflict zou dan automatisch helemaal hun schuld zijn, terwijl een ruzie of onenigheid toch meestal van twee kanten komt.

  1. Liever afstandelijk dan kwetsbaar

Door geen sorry te zeggen, stellen deze mensen zich minder kwetsbaar op. Ze zijn liever afstandelijk en bouwen een muur om hen heen dan dat zij hun kwetsbaarheid tonen. Dat vinden zij enorm bedreigend. Dat, terwijl het enorm verlichtend kan zijn om je open te stellen aan de ander. Het kan tot een veel diepere band met elkaar leiden en de relatie sterker maken.

Te vaak sorry?

Aan de andere kant zeggen sommige mensen bijna voor elke (misschien) onhandige handeling ‘sorry’ en dat kan heel irritant zijn, aldus de Amerikaanse onderzoekster Harriet Lerner die er een jarenlange studie over heeft gedaan om tot de conclusie te komen dat we tegenwoordig zo vaak sorry zeggen, dat het amper nog betekenis heeft.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here