5 Gezondheidsvoordelen Van Groene Thee En Je Valt Er Ook Mee Af!

0
2289

Groene thee is waarschijnlijk na water één van de gezondste drankjes die we kunnen drinken, want het heeft vele gezondheidsvoordelen. Daarnaast heeft groene thee ook een gunstig effect op de vetverbranding. In dit artikel lees je alles over wat groene thee nu precies is, welke gezondheidsvoordelen het heeft en hoe je het beste groene thee kunt drinken, om bijvoorbeeld af te vallen.

Verschil groene en zwarte thee
Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia sinenses. Het is dezelfde plant waar ook de zwarte thee van wordt gemaakt, alleen ondergaan de bladeren voor de groene thee een minimale oxidatie tijdens de productie. De bladeren van de theeplant worden direct na de pluk behandeld met stoom. Tijdens dit proces vindt oxidatie plaats. Bij zwarte thee duurt dit proces langer en kleurt de thee zwart. Bij groene thee blijft de kleur groen. Na het stomen worden de bladeren gerold en op lage temperatuur gedroogd. Groene thee wordt getrokken van heet water op lagere temperatuur (ideaal is een temperatuur tussen de 70 en 80 graden). Zwarte thee wordt getrokken van water dat kort gekookt heeft. Bij groene thee wacht je 30 tot 60 seconden tot het kokende water is afgekoeld tot de juiste temperatuur. Gebruik geen kokend water. Je kookt dan de theeblaadjes waarmee de smaak bitter wordt.

De gezondheidsvoordelen van groene thee
Groene thee bevat veel krachtige antioxidanten waardoor het drinken van deze thee veel gezondheidsvoordelen geeft. Antioxidanten bevorderen veel verschillende processen in het lichaam. Antioxidanten gaan vrije radicalen in het lichaam tegen en vertragen hiermee het verouderingsproces. Je blijft er dus langer jong door, maar groene thee drinken geeft nog meer voordelen. Groene thee bevat zo’n 8 tot 10 keer meer catechines vergeleken met fruit en groente. Catechines zijn stoffen die vanwege de positieve werking op de gezondheid steeds meer onder de aandacht zijn gekomen van wetenschappers. Ze zijn ontstekingsremmend, werken virussen tegen en doden bacteriën.

1. Groene thee biedt bescherming tegen kanker
Vrije radicalen zijn schadelijk voor de gezondheid van lichaamscellen, ze kunnen er het DNA in de cellen veranderen, waardoor het risico op kankercellen kan ontstaan. Dat groene thee helpt de groei van kankercellen te remmen is overigens wetenschappelijk bewezen. Uit diverse onderzoeken door Japanse onderzoekers is gebleken dat het drinken van groene thee een preventieve bijdrage zouden leveren op het gebied van borstkanker, prostaatkanker en darmkanker.

2. Groene thee verlaagt risico op hart- en vaatziekten
Dagelijks een halve kop groene thee drinken, helpt een hoge bloeddruk verlagen en wel tot 50% volgens een onderzoek dat werd gedaan onder 1507 Chinese mannen en vrouwen. De antioxidanten in de groene thee beschermen je tegen oxidatie. Dit effect komt vooral voor bij te hoge cholesterolwaarden in het bloed. Oxidatie is een reactie van de bloedvaten op zuurstof die hierbij beschadigd raken. De cholesterol kan zich sneller aan de beschadigde wand van de bloedvaten hechten, waardoor de kans op problemen in de bloedvaten groter wordt. De bloedader kan zich bijvoorbeeld hierdoor vernauwen en zodoende kan een te hoge bloeddruk ontstaan. Hiermee wordt het risico op hart- en bloedvaatziekten vergroot. Antioxidanten zorgen ervoor dat de reactie van de bloedvaten op zuurstof geremd wordt. Ze verbeteren de bloedsomloop en helpen de aderen te ontspannen.

3. Groene thee is goed voor het werkgeheugen
In 2014 heeft een team van Zwitserse onderzoekers onder leiding van prof. Christoph Beglinger van de Universiteit van Basel en prof.  Stefan Borgwardt van de Psychiatrische Universiteitskliniek onderzoeken gedaan naar de positieve invloed van groene thee op de hersenfuncties. Aan het onderzoek hebben een aantal mannelijke proefpersonen meegewerkt. Zij moesten een aantal testen doen, waarbij zij het werkgeheugen moesten gebruiken. Via een hersenscan werden de hersenactiviteiten bijgehouden. De conclusie van deze onderzoeken was dat groene thee wel degelijk een gunstige werking had op de cognitieve functies van het brein

4. Groene thee versterkt de weerstand
De in groene thee aanwezige catechines en L-theanine verhogen in combinatie de weerstand en verlagen de kans op griep en verkoudheid. Daar is divers onderzoek naar gedaan en ook bewezen. Bij een onderzoek bij ouderen in een verpleeghuis is gebleken dat driemaal daags gorgelen met groene thee een effectief effect had bij het voorkomen van griep.

5. Groene thee is goed voor de lijn
Groene thee is een prima hulpmiddel als je af wilt vallen of op de lijn let. Het zorgt ervoor dat het glucoseniveau in je bloed op peil blijft en voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel. De thee bevat een combinatie van cafeïne en antioxidanten die samen een stimulerende werking op de vetverbranding hebben. Het bevat fenolen die vetcellen beter laten opnemen in het bloed. De lichaamstemperatuur stijgt een beetje bij het drinken van groene thee en dit zorgt ervoor dat het lichaam meer calorieën verbrandt. Daarnaast versnelt het drinken van de thee de stofwisseling.

Drink niet teveel groene thee
Net zoals dat met veel producten het geval is, geldt dat ook voor groene thee. Drink het in normale hoeveelheden. Groene thee is gewoon thee en bevat dus ook cafeïne (theïne). Het is niet precies te zeggen hoeveel koppen groene thee je voor persoonlijke gezondheidsvoordelen zou moeten drinken. Volgens de meeste onderzoeken die gebaseerd zijn op Japanse en Chinese onderzoeken zou een gemiddelde van 3 koppen per dag voldoende moeten zijn. De bedoeling is om deze koppen verdeeld over de dag te gebruiken.

Groene thee helpt, maar is geen wondermiddel
Groene thee kan een prima hulpmiddel zijn voor preventieve gezondheidsvoordelen, maar kan nooit op zichzelf staand wonderen verrichten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is een eerste vereiste als je streeft naar een goede gezondheid. Beweeg dagelijks minimaal een half uur en doe dat bij voorkeur in de buitenlucht. Vermijd onnodige giftige stoffen (raadpleeg altijd het etiket van producten) en zorg voor een voldoende ontspannen nachtrust. Ben je ongerust over je gezondheid, maak dan een afspraak met je huisarts. Zo houd jij je gezondheid op orde en profiteer je optimaal van de gezondheidsvoordelen van groene thee.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here