4 Verrassende Inzichten Waarom Meer Loon Niet Gelukkig Maakt

0
2644

Heb je het idee dat je meer zou moeten verdienen, dat wat je op dit moment krijgt, lees dan verder. Ontevreden zijn met je salaris maakt je namelijk niet gelukkig. Meer geld verdienen is echter ook niet zaligmakend. Ben je elke maand humeurig over het bedrag op je salarisstrook, omdat je vindt dat je zo ontzettend je best doet om te laten zien dat je zoveel meer waard bent, dan ben je misschien geneigd om een baan te kiezen voor een hoger maandbedrag en neem je de vervelende kanten van dat werk op de koop toe. Je salaris bepaalt dan jouw werkdrive en niet het enthousiasme voor het werk. De vraag is of het je een blijer mens maakt. Waarschijnlijk niet.

Stop daarom even met het ontevreden gevoel over wat je verdient en bekijk het eens van deze 4 verschillende kanten:

1. Meer geld is niet zaligmakend
Stel je hebt de keuze om meer geld te verdienen, maar de verhoging van dit maandelijkse bedrag gaat gepaard met heel veel verantwoordelijkheden. Misschien zie je het als een uitdaging, maar reken er op dat het zeer aannemelijk is dat je meer uren zult besteden aan je werk en dat de uitdaging ook veel verwachtingen over jouw kunnen inhoudt. Mensen met een hoger inkomen zijn over het algemeen wel tevreden met hun leven, maar voelen dagelijks veel meer spanning en hebben vaak veel minder vrije tijd om met leuke dingen buiten het werk om te doen. Het hoeft dus helemaal niet per se zo te zijn, dat meer geld verdienen je ook meer geluk zal brengen. Het algemeen welbevinden wordt hiervoor vaak aan de kant gezet. Late vergaderingen, weinig scheiding tussen werk en privé, het gaat allemaal ten koste van de tijd voor privéactiviteiten. Wees hiervan bewust voordat je ja zegt tegen die 50-urige werkweek. Zou je niet veel blijer worden van een lager salaris waardoor je wel alle tijd en vrijheid houdt om van je gezin en dierbaren te genieten?

2. Geluk is de nieuwe productiviteit
Nieuwe generaties zijn zich er steeds meer van bewust: geluk als resultaat van succes is een gedateerde gedachte. Ze werken niet voor succes en het geld. Geluk, gezondheid en welzijn zijn de voorwaarden geworden om te werken en doelen te behalen. Hier ligt de prioriteit en niet bij het geld of positie. Geluk hangt samen met elkaar verbonden voelen op de werkplek, openheid, oprechtheid, vertrouwen, waardering en ruimte voor fouten en creativiteit. Je werkt niet hard voor een hogere uitbetaling, je zet je extra in vanuit het gevoel dat je werk ertoe doet en dat je van betekenis bent.

3. Salaris van ondergeschikt belang
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de tevredenheid van werknemers over het salaris en het blijkt dat vooral dat werknemers van de banen ‘met inhoud’ het salaris van ondergeschikt belang vinden. In een onderzoek onder het personeel in de bouw werd bijvoorbeeld door 41 procent van de ondervraagden aangegeven dat het plezier in het werk vooral draait om de ‘inhoud’, gevolgd door een goede balans tussen werk en privé en een prettige bedrijfscultuur. Nu is het niet zo dat het salaris totaal onbelangrijk werd gevonden, zeker niet, maar het draagt nauwelijks bij aan een hogere tevredenheid. Opmerkelijk is dat uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat werknemers die minder tevreden waren over het salaris ook minder tevreden waren over het werk.

4. Werk je om te leven of leef jij om te werken?
Geld is nodig om te leven. Zonder geld wordt het leven behoorlijk zorgelijk. Je kunt geld en geluk niet met elkaar verwisselen. Het is natuurlijk zeker niet zo dat je met minder geld gelukkiger wordt. Het gaat er om dat geld niet je prioriteit hoeft te hebben. Er zijn belangrijkere dingen in het leven. Het is veel gezonder om te werken met plezier. Het geld wat je daarmee verdient, gebruik je tenslotte ook om leuker te leven. Geld is geen doel, maar een middel. Als al je vrije tijd in werken gaat zitten, zou je jezelf moeten afvragen of dit jou gelukkig maakt. Geef jij echt je levensvreugde op voor meer geld? Een carrière najagen is natuurlijk prima, als jij daar een beter mens van wordt en je kunt groeien. Doe je het voor het geld, dan zal het nooit genoeg zijn. Er is altijd meer geld ergens te verdienen. Is je carrière gebaseerd op persoonlijke ontwikkeling waar jij blij van wordt, dan is de kans groot dat het salaris niet het eerste is waar jouw belangstelling ligt. Het plezier in het werk heeft een grotere waarde dan het geld.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here