4 Simpele Remedies Tegen Stinkende Zweetvoeten

1
2077

Heb je last van zweetvoeten? Dan gaat dat vaak gepaard met een vreselijke, bedwelmende geur. Gelukkig zijn er simpele middelen waarmee jij een einde maakt aan de penetrante stank.

Wist je dat er een medische term is voor zweetvoeten, en wel Hyperhidrosis Plantaris. Het is een aandoening waarbij de voeten overmatig transpireren. De stank is afkomstig van afscheidingstoffen van schimmels en bacteriën. Overtollig eelt zorgt ervoor dat de voeten vocht vasthouden en daar houden schimmels en bacteriën erg van. Het regelmatig verwijderen van eelt zorgt ervoor dat het voor bacteriën al wat lastiger zich te handhaven wordt.

Oorzaken zweetvoeten

Waarom de een meer zweet dan de ander is niet altijd duidelijk. Soms kan een lichamelijke oorzaak een onderliggende reden zijn, overtollig eelt bijvoorbeeld zoals hierboven al werd vermeld. Stress, een stofwisselingsstoornis, lage bloedsuikerspiegel, overactieve schildklier, angst en koorts kunnen een aanleiding zijn. Sommigen hebben helaas gewoon aanleg voor zweetvoeten. Verkeerde schoenen, gebrek aan hygiëne, overmatige alcoholconsumptie kunnen ook de reden zijn. Belangrijk is te weten dat bacteriën zich bij een temperatuur tussen 30 en 40 graden optimaal vermenigvuldigen. Ze leven van huidschilfers van de voet. Bij dit proces zetten ze bepaalde stoffen om die de vervelende geur veroorzaken. Zweetvoeten zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar kunnen wel verdere problemen aan voeten veroorzaken, zoals schimmelnagels en andere voetschimmels.

Met deze 6 eenvoudige remedies maak je een einde aan de stank van zweetvoeten:

  1. Was je voeten elke dag

Was je voeten elke dag minimaal 1 keer met koud of lauw water. Droog je voeten hierna goed af, dat is heel belangrijk. Als je last hebt van hardnekkige zweetvoeten, kun je de voeten regelmatig wassen met een antibacteriële zeep. Begin dan de eerste week dagelijks met een dergelijke zeep en bouw dit af naar 2 tot 3 keer in de week.

  1. Kies voor beter schoeisel

Draag schoenen van ‘ademend’ materiaal. Kies voor leren of speciale ventilerende schoenen. Rubber of nylon schoenen zijn geen goede keuze. Wissel de schoenen dagelijks af zodat ze goed kunnen uitdrogen. Draag bij mooi weer bij voorkeur open schoenen of loop op blote voeten waar mogelijk. Gebruik eventueel inlegzooltjes die het overtollige zweet kunnen absorberen en gewassen kunnen worden.

  1. Sokken van wol of katoen

Draag uitsluitend sokken van wol of katoen en wissel ze in ieder geval elke dag of vaker. Gebruik in de was geen wasverzachter, want hiermee kunnen de sokken minder goed vocht opnemen.

  1. Aluin

Aluin wordt vaak gebruikt voor het bloed stelpen bij ongelukjes met het scheren, maar aluin poeder is ook funest voor bacteriën. Strooi het over je voet en zorg ervoor dat je ook tussen de tenen, op de enkels en zolen verspreidt. Herhaal dit om de dag.

  1. Zwarte thee

Dr. Oz, bekend van de Oprah Winfrey show adviseert je voeten een week lang 20 tot 30 minuten in een voetenbad te doen, waaraan 2 zakjes zwarte thee zijn toegevoegd.

  1. Listerine en azijn

Neem een half kopje van het blauwe mondwater, voeg er een half kopje azijn aan toe en maak er een voetenbad met wat warm water van. Zet je voeten er 15 minuten in en het helpt ook dode huidcellen te verwijderen. Je kunt ze na dit bad met een puimsteen verder verwijderen. Bacteriën maken geen kans meer hierna en je voeten voelen heerlijk zacht en schoon.

DELEN

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here