4 Signalen Dat Je Beter Voor Jezelf Moet Zorgen (En Hoe)

0
3122

Wie goed voor zichzelf zorgt, is beter in staat voor anderen te zorgen. Cijfer jezelf dus niet (te vaak) weg, maar sta regelmatig stil bij jezelf en wees lief voor jezelf. Als je dat vaker doet, zul je beter in staat zijn op een gezonde, effectieve manier om te gaan met die jengelende kinderen, die lastige chef, je veeleisende moeder en bemoeizuchtige buurman. Denk jij dat jij alles onder controle hebt? Kijk dan eens naar onderstaande 4 signalen die erop wijzen dat je beter voor jezelf moet zorgen.

  1. Je zit niet lekker in je vel

Er kunnen heel veel redenen zijn waarom jij je niet lekker in je vel voelt. Je twijfelt aan je capaciteiten, je vind jezelf er niet goed genoeg uitzien, je zelfvertrouwen is er vandoor gegaan, kortom: er is van alles mis met je. De reden is vaak dat we ons niet voldoende accepteren zoals we zijn. Heel veel mensen worstelen met zelfacceptatie. Deze mensen doen zich anders voor dan ze zijn en denken dat ze moeten voldoen aan een bepaald beeld dat ze in hun hoofd hebben gehaald. Zelfacceptatie kun je leren en is belangrijk voor je zelfvertrouwen. Het zorgt voor evenwicht en ontspanning en vormt de basis voor zelfontplooiing. Ieder mens is nu eenmaal bijzonder en uniek. Dat je op dit moment geen werk hebt, maakt van jou geen minder mens, ook niet als je geen talent voor koken hebt. We hebben allemaal prettige en minder prettige eigenschappen. Durf te zijn wie je bent.

  1. Je levert kritiek op jezelf

Je kunt onmogelijk lief zijn voor jezelf als je steeds kritiek hebt op alles wat je doet en jezelf continu te straffen. Iedereen maakt wel eens een verkeerde keuze. Leer ervan en ga verder. Geef toe aan je tekortkomingen en stop jezelf tot perfectie te dwingen. Niemand is perfect en als jij bereid bent dit te accepteren, dan zul je het voor jezelf een stuk makkelijker in het leven maken.

  1. Het leven is een opoffering

Sta jij voortdurend in dienst van anderen en loop je aan je eigen behoefte (daardoor) voorbij, dan wordt het tijd eens aandacht te schenken aan jouw eigen wensen en verlangens. Sta meer stil bij jezelf en maak contact met jouw emotionele, fysieke, mentale en spirituele verlangens.

  1. Wat wil jij in dit leven doen en bereiken?

Weet je nog welke dromen je hebt en welke dingen wezenlijk belangrijk voor je zijn? Als je alleen maar bezig bent voor anderen is de kans groot dat je eigen wensen en verlangens zo naar de achtergrond zijn gegaan, dat je zelf niet eens meer weet welke verwachtingen jij van het leven hebt of van andere mensen. Daarom is het belangrijk wat vaker bij jezelf stil te staan. Volg jij je hart en leef jij het leven dat je voor ogen hebt?

Tips om beter voor jezelf te zorgen

Plan in je drukke agenda bewust tijd voor jezelf. Gebruik die tijd dan ook om jezelf te verwennen met een fijn boek, een wandeling over het strand, een bezoek aan de kapper of schoonheidsspecialiste. Zo krijg je een beter gevoel over jezelf en kun je jezelf steeds beter ontspannen. Voor jezelf zorgen, betekent ook grenzen aangeven. Zeg nee als het nodig is en voel je daar niet schuldig over. Je hoeft niet altijd voor iedereen (meteen) klaar te staan. Wees minder kritisch naar jezelf. Niemand is perfect dus waarom zou jij het moeten zijn? Word je bewust van die negatieve gedachten, je kunt deze dan makkelijker omzetten naar positieve gedachten. Als je deze tips ter harte neemt, zul je merken dat je steeds beter in je vel gaat zitten. Je kunt de hele wereld weer aan en niemand die jou nog van je stuk kan brengen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here