4 Schadelijke Dingen Die We Constant Tegen Onze Kinderen Zeggen

0
16723

Soms zijn er momenten op een dag dat we wel even wat tijd voor onszelf kunnen gebruiken. We hebben bijvoorbeeld de heledag hard gewerkt en vervolgens komen de kinderen langs. Alhoewel dat niet altijd goed uit komt, doen we er goed aan om onderstaande vier zinnen voortaan niet meer uit te spreken richting de kinderen. Het zijn woorden die grote gevolgen kunnen hebben voor kinderen.

1. Houd je mond
Kinderen leren al op jonge leeftijd wat het betekent als ze hun mond moeten houden. Natuurlijk kun je het soms weleens vervelend vinden als jouw kind maar door blijft praten of zingen, maar het is nooit verstandig om dan te roepen dat ze hun mond moeten houden. Dat kan een kind namelijk opvatten als een belediging. Het is dan ook verstandiger om kinderen uit te leggen waarom ze beter even stil kunnen zijn, bijvoorbeeld omdat je een lange dag hebt gehad. Maar geef ze vooral ook de ruimte om zichzelf te zijn.

2. Was je maar meer zoals je broer of zus
Als ouders echt even teleurgesteld zijn in een van de kinderen, komt het regelmatig voor dat de zin ‘Was je maar meer zoals je broer of zus’ eruit floept. Een zin die op het eerste oog misschien niet heel veel kwaad kan, maar het kan een kind wel diep kwetsen. Een kind moet zichzelf kunnen zijn en dat lukt hem of haar wellicht niet als we constant vergelijkingen maken. We moeten vooral genieten van de goede eigenschappen.

3. Dat is hoe het leven is
Als een kind thuiskomt met een verhaal dat hij heeft meegemaakt en dat hem zwaar heeft teleurgesteld, is het belangrijk dat we daar naar luisteren. Als we er denigrerend op reageren en laten weten dat dat gewoon het leven is, dan kan dat een kind beschadigen. Kinderen hebben nog niet veel meegemaakt in het leven en kunnen dan ook niet geloven dat hun ervaring niet uniek is. Het is dan ook belangrijk om altijd een luisterend oor voor ze te hebben, ook wanneer wij de dingen heel normaal vinden.

4. Omdat ik het zeg
Het komt je ongetwijfeld bekend voor… Een situatie waarin een kind vraagt waarom hij niet meer buiten mag spelen en de ouder antwoordt met de woorden: Omdat ik het zeg. Het is misschien makkelijk om er even vanaf te zijn, maar het is niet verstandig. Als ouder doe je er beter aan om uit te leggen waarom je kind even niet buiten mag spelen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here