4 Darmklachten Die Kunnen Leiden Tot Ontstekingen (Zelfs Als Je Gezond Eet)

0
5778

Je voeding is je medicijn, zo wordt vaak geroepen. Eet gezond, dan doe je het goed voor je gezondheid. En dat is ook zo, maar het geldt niet voor iedereen. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Niet iedereen lukt het met gezonde voeding het risico van klachten en aandoeningen te onderscheppen. Veel problemen die toch ontstaan, hebben vaak te maken met problemen met betrekking tot de darmflora.

Darmflora of microbioom
Met de darmflora bedoelen we het geheel aan micro-organismen in het maag- en darmstelsel. In plaats van darmflora wordt tegenwoordig ook veel het woord microbioom gebruikt. De darmflora bestaat uit verschillende soorten bacteriën. Het zijn er biljoenen en de hoeveelheid en samenstelling is voor ieder mens uniek. Een gezonde darmflora hebben we nodig voor onze spijsvertering en beschermt ons tegen schadelijke bacteriën van buitenaf. Dat betekent dat een gezonde darmflora belangrijk is voor onze weerstand. Bij een verstoorde darmflora ben je dus vatbaar voor ziekte en overige aandoeningen. Een gezonde darmflora is dan ook de basis voor een goede gezondheid, zoals Hippocrates ons al duizenden jaren geleden wist te vertellen.

Darmklachten
Er zijn verschillende problemen die darmklachten kunnen veroorzaken. Ieder mens heeft goede en slechte bacteriën in de darm. Een gezond evenwicht bestaat uit 80 procent goede bacteriën en 20 procent slechte. Als de slechte bacteriën de overhand krijgen, kunnen zij giftige stoffen produceren die de darmwand beschadigen. Schadelijke bacteriën krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen. Er kunnen diverse klachten ontsteen, zoals kramp, diarree of obstipatie (verstopping).

De darmflora kan door verschillende oorzaken verstoord raken, bijvoorbeeld:

  • een verminderde weerstand door een infectie of ziekte, bestraling of operatie
  • gebruik van bepaalde medicijnen, vooral antibiotica die slechte, maar ook de goede bacteriën doodt
  • stress
  • ongezonde (vezelarme) voeding

Als je gezonde voeding tot je neemt en desondanks toch klachten ondervindt in het maag- en darmstelsel, dan zou je te maken kunnen hebben met een van de hieronder beschreven verschillende problemen.

1. Lekkende darm
Bij een lekkende darm is de darmwand zoals hierboven beschreven, beschadigd. Slechte bacteriën krijgen kans zich te vermenigvuldigen en veroorzaken ontstekingen. Een lekkende darm heeft een grote negatieve invloed op je gezondheid, omdat het je immuunsysteem aantast waardoor je vatbaar wordt voor allerlei ziektes en kwalen. Er kunnen allergische reacties in het lichaam ontstaan, die onder andere kunnen leiden tot een onbedwingbare trek in koolhydraten, vochtophoping, hormonale disbalans en stress. De symptomen van een lekkende darm bestaan vaak niet alleen uit buikpijn, maar gaan vaak ook gepaard met koorts, angstaanvallen, depressie en eczeem.

Wat kun je doen?
Het beste is te starten met een eliminatiedieet, dat vaak wordt gebruikt bij het opsporen van voedselallergieën. Bij een eliminatiedieet worden gedurende een aantal weken alle voedingsmiddelen vermeden, waarvan bekend is dat ze bepaalde gezondheidsklachten kunnen opwekken. In dit geval zal het in eerste instantie gaan om voedingsmiddelen met gluten, suiker en slechte vetten.

2. Bacteriële disbalans
Zoals eerder vermeld, is een gezond evenwicht in de darmflora van groot belang voor de gezondheid. Als de slechte bacteriën de overhand krijgen, kunnen daar verschillende klachten uit ontstaan. Bepaalde bacteriën, zoals een hoge hoeveelheid Firmicutes kunnen bijvoorbeeld leiden tot overgewicht en een lage hoeveelheid Lactobacillus helveticus en Bifidobacterium longum kunnen veroorzakers zijn van angstaanvallen of depressie.

Wat kun je doen?
Je kunt met behulp van een laboratoriumonderzoek laten uitzoeken of er sprake is van een bacteriële disbalans. Onderzoek of je mogelijk te maken hebt met een FODMAP intolerantie. FODMAPs zitten in natuurlijke voedingsmiddelen die we dagelijks eten en bij gezonde voeding horen. Het is de afkorting voor Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galactanen), Disarchariden (lactose in melkproducten), Monosachariden (fructose in groente en fruit) And Polyolen(suikeralcoholen in suikervervangers, fruit en groente).

3. Histamine intolerantie
Beschadigen aan de darmwand kunnen ook ontstaan uit een intolerantie voor histamine. Histamine komt niet alleen in het lichaam voor, maar ook in diverse voedingsmiddelen en er zijn voedingsmiddelen die histamine vrijmaken in het lichaam. Histamine ontstaat door rijping, fermentatie of bederf. Histamine is vooral te vinden in voedingsmiddelen als zuurkool, kefir, salami, sojabonen, pinda’s en gefermenteerde kaas (Camembert, Brie en dergelijke). Intolerantie voor histamine komt veel voor, in Nederland bij niet minder dan 150.000 mensen, vooral bij vrouwen. Het veroorzaakt klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, hartkloppingen en darmklachten.

Wat kun je doen?
Je kunt aan de arts een histamine allergietest vragen. Als er sprake is van een intolerantie of allergie, dan kan een histamine beperkt dieet worden gevolgd.

4. Schimmels die Candida veroorzaken
Meestal gaat een lekkende darm ook gepaard met een wildgroei aan schimmels die de gistsoort Candida veroorzaken. Candida is een schimmelinfectie. Je herkent het aan symptomen die kunnen duiden op een vaginale schimmelinfectie in de vorm van witte afscheiding, jeuk en irritatie, of spruw in de vorm van witgele vlekjes in en rond de mond, onbedwingbare trek in koolhydraten (suikers), brandend maagzuur of oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Wat kun je doen?
Heb je last van bovenvermelde symptomen, dan heb je mogelijk te maken met een schimmelinfectie, veroorzaakt door de gist Candida Albicans. Je kunt daar eenvoudig achter komen met een Candida test. Deze is verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here