12 Tips Om Hooikoortsklachten Te Verminderen En Te Voorkomen

0
5379

1 op de 8 mensen in Europa heeft last van hooikoorts.

In de periode van mei tot en met augustus, als het gras en de planten en bomen in bloei staan, krijgen veel mensen last van vervelende klachten veroorzaakt door hooikoorts. Deze bloeiperiode wordt ook wel het pollenseizoen genoemd. Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op het stuifmeel van bepaalde planten, bomen en grassen. Het stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd. Ze dwarrelen door de lucht en worden ingeademd. In het lichaam ontstaat een allergische reactie en er komt een stof vrij, genaamd histamine. Deze stof wekt hooikoortsklachten op.

De medische term voor hooikoorts is allergische rhinitis. Hooikoorts is de meest gebruikelijke term om de klachten te beschrijven die uit deze allergische reactie ontstaan. Het zijn klachten die erg veel lijken op verkoudheidsklachten. Dat komt omdat bij een aanval van hooikoorts de slijmvliezen geïrriteerd raken.

De meest voorkomende hooikoortsklachten zijn:

 • loopneus
 • tranende, branderige ogen
 • verstopte neus
 • niesbuien
 • jeukende neus of jeukende ogen
 • benauwdheid
 • hoofdpijn
 • concentratieproblemen
 • slecht slapen

Hooikoorts uit zich in een vroege en late reactie. Een loopneus, jeukende ogen, niezen horen bij de vroege reactie. Een verstopte neus, hoesten, benauwdheid met piepende ademhaling (astma/bronchitis) doen zich voor in een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. De hoeveelheid pollen is het hoogst op warme dagen met een matige wind. Hoe meer pollen er door de lucht zweven, des te ernstiger kan de allergische reactie zijn.

Deze 12 tips kunnen je helpen je hooikoortsklachten te verminderen en te voorkomen:

 1. Pollenradar

Je kunt aan je huisarts vragen om een huid- of bloedtest om te ontdekken voor welke pollen je precies allergisch bent. Via de online pollenradars kun je zien of er veel of weinig pollen rondzwerven. Je kunt dan op tijd eventueel preventieve hooikoortsmedicijnen innemen. Er zijn verschillende medicijnen waarmee je hooikoortsklachten kunt voorkomen en verlichten.

 1. Vermijd plaatsen met hoog risico

Als je weet dat je allergisch bent voor gras moet je natuurlijk niet in een pas gemaaid grasveld neerstrijken, of zelf het gras gaan maaien. Vermijd waar het kan de plaatsen waar de kans op een hooikoortsaanval groot is.

 1. Vaseline

Gebruik vaseline ronde de ogen en de neus. Dit beschermt de huid tegen directe prikkeling van het stuifmeel.

 1. Zonnebril

Draag een zonnebril die goed om de ogen sluit en ze beschermt tegen het binnendringen van pollen.

 1. Geen pollen in de slaapkamer

Was je haar in de pollenperiode wat vaker en borstel het goed voor het slapengaan. Op die manier komen de pollen minder snel op het hoofdkussen terecht. Als je de hele dag buiten bent geweest, kleed je dan om in de badkamer en doe ze daar direct in de was. Neem een douche vlak voordat je gaat slapen. Houd je slaapkamer pollenvrij door antipollen horren voor de ramen te plaatsen. Lucht de kamer vroeg in de ochtend of in de avond als het heeft geregend. Stofzuig de slaapkamer regelmatig.

 1. Nat washandje

Jeuken of tranen je ogen? Ga er niet in wrijven. Je kunt er ontstekingen en nog meer irritaties mee veroorzaken. Leg een nat washandje op je ogen of spoel ze met koud water. Er zijn ook speciale oogdruppels verkrijgbaar die verlichting brengen.

 1. Prikkelende stoffen

Prikkelende stoffen kunnen hooikoortsklachten verergeren. Vermijd daarom waar het kan stoffen als tabaksrook, chloor, ammoniak, parfum, verf, uitlaatgassen en dergelijke.

 1. Maak een strandwandeling

Op een dag waar veel pollen in de lucht hangen, kan een strandwandeling verlichting geven. In de zoute en vochtige zeelucht bevinden zich minder pollen.

 1. Blijf rond het middaguur binnen

Rond het middaguur is de concentratie aan pollen in de lucht het hoogst. Na een regenbui is de aanwezigheid van pollen het laagst.

 1. Huisdieren

Honden en katten verzamelen veel pollen in hun vacht. Houd ze daarom tijdens de pollenperiode goed schoon.

 1. Tuin

Als je weet welke pollen jou een allergische reactie bezorgen, kun je daar rekening mee houden met het inrichten van je tuin.

 1. Zoenen

De leukste remedie tegen hooikoortsaanvallen vinden wij deze. Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat een half uurtje zoenen de productie van histamine in het lichaam afremt.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here