De 12 Beste Voedingsmiddelen Voor Goede Darmgezondheid, Volgens Artsen

0
3240

Onze darmgezondheid is van een niet te onderschatten groot belang voor onze algemene gezondheid. In onze darmen vindt een groot deel van de spijsvertering plaats. Hier worden voedingstoffen uit onze voeding gefilterd en geleverd via het bloed naar alle organen in het lichaam zodat deze optimaal kunnen functioneren. Hiermee wordt het hele lichaam van weerstand en energie voorzien. De darmen zorgen daarnaast ook voor uitscheiding van de afvalstoffen, in de vorm van ontlasting. Een goede stoelgang is van belang voor een goede gezondheid. Wij hebben Amerikaanse doktoren gevraagd welke voedingsmiddelen wij dagelijks zouden moeten eten om de darmgezondheid te bevorderen.

Gemalen lijnzaad
Naturopaat Dr. Serena Goldstein uit New York is gespecialiseerd op het gebied van de vrouwelijke hormonen. Op onze vraag welke voedingsmiddelen we dagelijks moeten eten om de darmen gezond en florerend te houden, laat zij weten dat zij gemalen lijnzaad zou aanbevelen. Gemalen lijnzaad is rijk aan vezels en laat zich goed oplossen tot een ‘kleffe’ massa dat goed door de darmen kan worden verwerkt. Dat bevordert de aanmaak van goede darmbacteriën, de afvoer van afvalstoffen en het stimuleert een regelmatige stoelgang. Gemalen lijnzaad bevat omega-3-vetzuren dat het transport door de darmen vergemakkelijkt en stimuleert niet alleen de darmgezondheid, maar helpt ook bij het lagen van het risico op bepaalde soorten kanker (waaronder borst-, darm- en prostaatkanker), hartziekten en hormonale disbalans.

Biologisch selderijsap
Biologisch selderijsap levert een grote bijdrage aan de gezondheid van de darmen, aldus Dr. Will Cole, arts in Municipality of Monroeville, Pennsylvania. De mineralen in selderijsap dragen bij aan het herstel van een gezonde darm pH, welke nodig is voor het zuur-base-evenwicht in ons lichaam. Selderijsap is niet alleen gezond voor een optimale spijsvertering, maar levert ook gezondheidsvoordelen op voor onze hersenen, hormonen, en het immuunsysteem en het bevat de natuurlijke ontstekingsremmende stof luteine. De arts adviseert een dagelijkse dosis van een paar deciliter rustig op te bouwen naar een hoeveelheid van zo’n 450 milliliter. Drink het sap ’s ochtends op een nuchtere maag en voeg er een beetje citroensap en gembernat aan toe om de darmgezondheid een extra boost te geven.

Bloemkool, groene kool, boerenkool en broccoli
Cardioloog Dr. Joel Kahn (bekend als ‘American Healthy Heart Doc’) zweert bij het eten van bloemkool, groene kool, boerenkool en broccoli. Wanneer je deze groente kauwt, hakt of pureert, veroorzaakt het sulforafaan in de groente een enzymatische reactie waarbij antioxidanten de strijd aangaan met vrije radicalen en zo ontstaat er een geweldige gunstige ontstekingsremmende werking. Je kunt deze groente het beste rauw eten. Als je ze liever kookt, hak ze dan in stukjes en laat de groente 20 tot 30 minuten rusten voordat je ze verder bereidt om de chemische reactie voldoende tijd te gunnen en hier volop van te profiteren.

Appelciderazijn en bakbanaan
Arts Dr. Ellen Vora uit New York beveelt ons de combinatie van appelciderazijn met bakbanaan aan. Het draait allemaal om de combinatie van gefermenteerde voedingsmiddelen met zetmeelrijke bronnen. Deze combinatie heeft volgens de arts een zeer gunstig effect op de darmflora. De gisten uit het gefermenteerd voedsel voeden de goede bacteriën en het zetmeel zorgt ervoor dat deze goede bacteriën voldoende worden beschermd. Zij schrijft haar patiënten met een bacteriële overgroei syndroom of Candida klachten appelciderazijn voor om de aanmaak van nuttige bacteriën te bevorderen. Gefermenteerde voeding kan de klachten bij deze mensen verergeren, maar bij het gebruik van appelciderazijn gebeurt dat niet. Voor de zetmeelbron heeft de arts voor bakbanaan gekozen, als alternatief voor koolhydraten. “Patiënten zijn niet direct enthousiast”, zegt ze, “en denken vaak dat ik doel op een koolhydraatarm dieet. Maar, nee, helemaal niet. De meeste mensen, vooral vrouwen, kunnen koolhydraten prima verteren, maar ik wil ze voor de heilzame koolhydraten laten kiezen, die de nuttige bacteriën in de darmen voeden en niet het soort dat de bloedsuikerspiegel omhoog jaagt.” Laat de bakbanaan eerst goed rijpen tot de schil een beetje bruin ziet. Pel hem en snijd hem in plakken. Bak de banaan in kokosolie of ghee en bestrooi het met kaneel. Als je de bakbanaan eenmaal zo hebt gegeten, wordt het goed zorgen voor je darmflora een heerlijke traktatie.

Bottenbouillon
Dr. Evan Hirsch, arts in Olympia (Washington) vertelt ons voor bottenbouillon te kiezen als we iets goeds voor onze darmen willen doen. Bottenbouillon bevat natuurlijk collageen, een eiwit wat een gunstige bijdrage levert aan herstel van het weefsel van het gastro-intestinaal stelsel. Het collageen beschermt en versoepelt het weefsel en kan helpen bij verschillende klachten zoals het lekkende darm syndroom, prikkelbare darm syndroom en darmontstekingen. Collageen heeft ook een gunstig effect op de slijmvliezen van de darmwand. Voedselallergieën en – intoleranties ontstaan door een beschadigde darm, waar niet goed verteerde voedingstoffen door de beschadigde darmwand kunnen komen. Het is bekend dat de gelatine die zich bij de afbraak van collageen vormt, een positief effect heeft bij mensen met een koemelk en glutenallergie. De gelatine in bottenbouillon bevat daarnaast aminozuren met huidverjongende eigenschappen. Zij bevorderen ook een gezonde darmflora.

Knoflook
Naturopaat dr. Meagan Purdy uit South Burlington, Vermont geeft aan dat knoflook enorm veel gezondheidsvoordelen geeft. Het is een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen een wildgroei van schadelijke bacteriën en gisten, zoals bij een Candida infectie. Hier kunnen verschillende klachten uit ontstaan, zoals winderigheid, verstopping, opgeblazen gevoel en zelfs puistjes.

Aardpeer
Aardperen behoren tot de prebiotica, niet-verteerbare voedingstoffen die de groei en activiteit van de goede bacteriën in de darmen stimuleren. Arts en auteur dr. Vincent Pedre heeft zich verdiept in de darmgezondheid en er een boek over geschreven, getiteld Happy Gut. De aardpeer bestaat voor 31,5 procent uit prebiotica vezels per gewicht. Voor je darmgezondheid zou aardpeer onderdeel van je maaltijd moeten zijn, aldus de arts. De smaak van aardpeer is mild en zoetig. Je kunt hem rauw eten (in je salade), koken, bakken, in de oven bereiden, stomen, stoven en er soep mee verrijken.

Zuurkool, kimchi en ingemaakte groenten
Arts dr. Frank Lipman, directeur van het Eleven Eleven Wellness Centrum in New York City is blij met de comeback van ingemaakte groenten. Gefermenteerde groenten als zuurkool en kimchi hebben bijzondere gezondheidsbevorderende eigenschappen voor de darmen. Ze zitten namelijk bomvol goede bacteriën die het evenwicht in de darmflora bevorderen en daarmee ook de weerstand.

Vezels
Arts dr. Amy Shah vindt dat vezels de grootste gezondheidsvoordelen bieden voor de darmen. Zowel in de Ayurvedische als westerse geneeskunde is men het er over eens dat vezels de darmen gezond en actief houden. Groente is een belangrijke leverancier van vezels, in het bijzonder asperges, artisjokken, uien, knoflook en dergelijke. Pas wel op met het eten van rauwe ui en knoflook als je hevige darmklachten hebt. Ze mogen dan wel gezien worden als prebiotica, maar kunnen klachten, veroorzaakt door ontstekingen ook helaas verergeren.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here