10 Tips Om Van Je Kind Een Genie Te Maken

0
2252

Je kunt het brein van een kind positief stimuleren. Dat zeggen de deskundigen. Het is namelijk een hardnekkig misverstand dat IQ is aangeboren en dat je er verder niet veel aan kunt doen. Nu zijn de vermogens van de hersenen natuurlijk heus wel genetisch bepaald, maar het maakt een wereld van verschil hoe je een kind leert van zijn of haar leer- en studiemogelijkheden handig en kundig gebruik te maken. Met onze 10 tips kun je aan direct met je kind aan de slag.

Tip 1: Alle delen van het brein
Volgens de Amerikaanse psychiater Daniel Siegel en kinderpsycholoog Tina Payne Bryson kun je een kind beter laten functioneren als je het stimuleert het hele brein te gebruiken. Hersenen bestaan uit divers delen met elk een eigen functie. Het linkerdeel van je hersenen helpt bijvoorbeeld logisch na te denken en het rechterdeel is waar je intuïtie en emoties zijn ondergebracht. In het onderste deel van het brein worden beslissingen genomen en komt de actie voort om te overleven. Het bovenste gedeelte, vooral aan de achterkant, beschikt over functies waarmee je het onderste deel kunt sturen en het houdt de controle over je gedrag en emoties. Als je een kind op al deze terreinen weet te stimuleren, dan leert het kind emoties, intelligentie en sociale vaardigheden in harmonie met elkaar te gebruiken. Siegel en Payne Bryson beschrijven het allemaal in het boek ‘Het hele brein, het hele kind’. Om een kind te helpen met het ontwikkelen van het brein, moet je wel weten hoe een kinderbrein zich ontwikkelt. Je kunt niet zomaar van een kleuter verwachten dat het driftbuien onder controle heeft.

Tip 2: Spelletjes
Samen met je kind spelen biedt mogelijkheden om je alle hersengebieden te stimuleren. Je kunt er bijvoorbeeld het ruimtelijk inzicht, creativiteit, logisch en strategische denken mee bevorderen. Ook op emotioneel vlak valt eer te behalen, want je kunt je kind ermee leren aan regels te voldoen en tegen zijn/haar verlies kunnen. Daarnaast stimuleer je met spelletjes ook de fijne motoriek. Je geeft hier natuurlijk als ouder het goede voorbeeld. Je moet zelf bijvoorbeeld ook wel tegen je verlies kunnen.

Tip 3: Muziekles
Op een EEG is goed te zien wat er allemaal gebeurt in de hersenen bij personen die een instrument bespelen. Erik Schrerder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is vol lof over de heilzame werking van de hersenen in combinatie met muziek. Muzieklessen zouden volgens hem een vast onderdeel moeten zijn van een vakkenpakket op de scholen. Amerikaanse onderzoekers hebben al meerdere keren de conclusie getrokken dat muzikale training ertoe bijdraagt dat kinderen beter leren luisteren, beter in staat zijn relevantie informatie te halen uit geluiden omdat zij beter in staat zijn de ruis te onderdrukken. Hoe beter je kunt luisteren, des te makkelijker je kunt lezen of leren maar ook feilloos emoties in een stem aanvoelen. Ook de concentratie en het werkgeheugen kunnen door het leren bespelen van een instrument worden verscherpt. Je kind profiteert het meest van de positieve werking van muziekles als het er voor zijn of haar zevende verjaardag mee begint.

Tip 4: Beweging
Uit talloze onderzoeken blijkt dat beweging goed is voor het stimuleren van de hersencellen. Dagelijks zo’n 20 tot 60 minuten achtereenvolgens rennen, fietsen, klimmen en klauteren, zorgt voor een scherper geheugen, grotere concentratie en efficiënter probleem oplossend vermogen, meer productiviteit en krachtige besluitvaardigheid. Bewegen in de buitenlucht heeft hierbij de voorkeur.

Tip 5: Voldoende nachtrust
Een gezonde nachtrust is nodig om geestelijk en lichamelijk in topconditie te blijven. Tijdens de slaap krijgen hersenen de gelegenheid om uit te rusten, te herstellen en ervaringen en indrukken van de dag te verwerken. Een uitgeruste leerling presteert beter, want het kan zich beter concentreren en het is alerter.

Tip 6: Bijles
Goede bijles biedt strategieën om effectief te leren en het brein optimaal te gebruiken. Kinderen kunnen leerstof sneller in zich opnemen met behulp van mindmaps, ezelsbruggetjes, leerstof herhalen, vragen stellen et cetera. Ze worden er niet slimmer van, maar ze worden wel beter in het plannen en organiseren van leerstof en huiswerk. Als ouder kun je het kind hierbij dus wel goed helpen.

Tip 7: Gezond eten
Gezonde voeding helpt wel degelijk om het brein van je kind beter te laten werken. Voor de hersenen zijn vooral de voedingsmiddelen die omega-3-vetzuren en B-vitamines bevatten van grote waarde voor de hersenen. Vetzuren bevorderen een goede communicatie tussen de hersencellen en zorgen voor een goede geleiding van prikkels. B-vitamines, in het bijzonder de vitamines B6 en B12, zijn goed voor de weerstand en de aanmaak van rode bloedcellen. Je hoeft je kind geen supplementen te geven, want als je bewust elke dag kiest voor gezonde voeding met veel groente, fruit, volkoren producten en goede vetten, krijgt het er al dagelijks genoeg van binnen.

Tip 8: Gamen
Het is niet iets wat elke ouder graag hoort, maar gamen blijkt goed voor de hersenfuncties te zijn. We hebben het hier dan wel over de games die de hersencellen trainen. Games waar de kinderen urenlang passief van op de bank hangen, hebben natuurlijk totaal geen effect. Maar games waarbij de speler oplossingsgericht aan het werk wordt gezet of leert snel te handelen, kunnen de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren wel degelijk bevorderen.

Tip 9: De natuur helpt het brein een handje
Trek met je kind de natuur in om goede zaken met zijn of haar hersenen te doen. De natuur zorgt voor ontspanning. Het kost namelijk weinig tot geen moeite om een natuurlijke omgeving te verwerken. Dit geeft ruimte in het hoofd voor een betere concentratie. De natuur nodigt uit om lekker te bewegen. Dat beweging de hersencellen activeert heb je al in tip 4 kunnen lezen.

Tip 10: Een veilige thuishaven
Een fijne thuisbasis met ouders die tijd en aandacht voor hun kinderen hebben, is wat kinderen het meest nodig hebben voor een goede ontwikkeling. Laat kinderen thuis zichzelf zijn en dwing ze niet te sporten, op muziekles te gaan, beter te worden in wat dan ook. Kinderen mogen zichzelf zijn en dat houdt ook in dat ook de minder geslaagde kanten er mogen zijn. In plaats van ze alles op te dringen, is het ook belangrijk dat zij alle ruimte krijgen om zich op hun eigen tempo te ontwikkelen, want vooral daar worden ze een compleet, gelukkig en beter mens van. Echt waar.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here