10 Tips Om Van Je Kind Een Gelukkig Individu Te Maken (wetenschappelijk Bewezen)

0
2397

De kindertijd is een hele bijzondere tijd in het leven van ons allemaal. Het is een tijd waarin de wereld voor ons open gaat. Er valt van alles te bewonderen en te beleven. Het leven op jonge leeftijd is één grote ontdekkingsreis vol avontuur. De kindertijd brengt ouders een bepaalde bezorgdheid, zij vragen zich vaak af: ‘ is mijn kind gezond en is het wel gelukkig? ‘ Natuurlijk kunnen zich in het leven situaties voordoen die de kindertijd negatief kunnen beïnvloeden. Welke situaties dat ook mogen zijn, het geluk van het kind zou altijd op de eerste plaats moeten staan.

Voor dit artikel gebruiken we de resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken die handvaten bieden voor een gelukkige en gezonde kindertijd voor jouw kind(eren).

Tip 1: Geef een kind alle tijd en ruimte om te spelen
Een kind heeft de behoefte om te spelen en meer hoeft het ook eigenlijk in principe niet. Geef je kind alle tijd om spelenderwijs de wereld te ontdekken. Op een gegeven moment komen de verplichtingen van het maken van huiswerk en andere taken. Laat een kind gewoon een kind zijn tot de tijd van jong volwassene zich heeft aangediend. Geef hem de vrijheid om buiten lekker plezier te maken. Kinderpsycholoog Peter Gray van het Boston College verklaart dat kinderen de belangrijkste levenslessen leren van andere kinderen en niet van volwassenen. Ze leren niet uit interactie met ouders, omdat ze dat gewoon nog niet kunnen.

Tip 2: Maak geen ruzie waar het kind bij is
Een baby of een jong kind dat nog niet kan praten, zal waarschijnlijk de ruzie niet woordelijk onthouden, maar wel de gevoelens die ermee gepaard gingen tijdens een stresssituatie waar hij/zij getuige van is geweest. Hoe vaker een kind zich in een dergelijke situatie bevindt, hoe meer dat van invloed is op hoe het kind zich uiteindelijk zal ontwikkelen. Denk dus niet te makkelijk met het idee dat het kind het waarschijnlijk allemaal niet heeft ‘meegekregen’. Die vlieger gaat hier zeker niet op. Kleine kinderen zijn namelijk zeker in staat gezichtsuitdrukkingen, stemvolumes en stress te herkennen. Ze zijn zeer gericht op sociale stimulansen en dit is van grote invloed op de ontwikkeling van het brein van het kind en de verbindingen die hierin gelegd worden. Natuurlijk komen ruzies in de beste families voor. Soms zijn ze zelfs nodig om conflicten op te lossen. Maar doe het als het even kan ergens anders en niet in het bijzijn van het kind.

Tip 3: Vergelijk je kind niet met andere kinderen
Tegenwoordig staan we allemaal onder druk om het zo goed mogelijk allemaal voor elkaar te hebben en daarbij worden niet alleen onze eigen persoonlijk successen bij betrokken, ook de kinderen worden met elkaar vergeleken. Hier loert het gevaar, want wat als ons kind niet zo succesvol is in een sport, talent of op school het minder doet als een ander? Deskundigen zeggen dat een kind dat vergeleken wordt met andere kinderen hierdoor stress ervaart en het kan een negatieve uitwerking hebben op het zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Tip 4: Leer het kind om te gaan met negatieve emoties
Een kind is een kind en het is vrij normaal dat het zo nu en dan uitbarst in een bui van woede, verdriet of jaloezie. Grijp zo’n moment aan om er een leermomentje van te maken. Het is volgens de arts John Gottmann van de Universiteit van Washington geen goed idee het kind te straffen voor het ‘vervelende’ gedrag. Je kunt je kind beter leren dat negatieve gevoelens nu eenmaal horen bij het leven en dat iedereen ze wel eens heeft. Leer je kind op een positieve manier een gezonde uitlaatklep voor de uitbarsting te vinden.

Tip 5: Moedig activiteiten van het kind aan
Op een gegeven moment bereikt het kind de leeftijd dat het weet dat je actief in het leven moet zijn om vooruit te komen. Het is daarom belangrijk om het aan te moedigen in activiteiten dat het kind onderneemt om een bepaald doel te bereiken.

Tip 6: Houd familietradities in ere
Het is goed voor een kind om vast te houden aan familietradities. Het geeft ze houvast en een veilig gevoel. Het kind ervaart de positieve saamhorigheid en voelt zich belangrijk en geliefd en bovendien versterken familietradities de familieband. De harmonie en stabiliteit van familietradities zijn belangrijke ingrediënten voor een gezonde ontwikkeling van een kind.

Tip 7: Laat je kind los
Ouders zijn vaak erg overbezorgd als het kind iets nieuws wil ondernemen. Natuurlijk heeft een kind supervisie nodig, maar het moet niet de ontwikkeling van een kind belemmeren. Als je een kind niet los kunt laten, verhinder je dat het leert zelfstandig om te gaan met nieuwe situaties of zich te ontwikkelen in sociale vaardigheden. Het bouwt geen veerkracht op en weet zich geen raad met ongewenste situaties. Laat je kind los en biedt voldoende ruimte om zich zelf te ontwikkelen en vertrouwen in hun eigen kunnen op te bouwen.

Tip 8: Geef ze een mate eigen verantwoordelijkheid
Het is belangrijk kinderen te stimuleren in de eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Laat ze dat huiswerk eens zelf organiseren, zonder er bovenop te zitten. Kinderpsychologen zijn van mening dat een kind dat constant geholpen wordt, zichzelf aanleert dat hij/zij het blijkbaar in zijn/haar eentje niet kan. Door ze een bepaalde mate van eigen verantwoordelijkheid te geven, leren de kinderen vrij snel de consequenties van onverantwoordelijk gedrag. Hier leert een kind veel van. Buitensporig toezicht houden op het kind werkt daarom alleen maar averechts op de ontwikkeling van een kind.

Tip 9: Creëer mooie herinneringen
Goede jeugdherinneringen maken van een volwassene een beter mens en het is goed voor de moraal, concluderen twee professoren aan de Harvard Universiteit na een onderzoek dat zij hebben gedaan hiernaar. Deelnemers aan het onderzoek die actief herinnerd werden aan de gelukkige momenten in de kindertijd, waren sneller bereid de onderzoekers te helpen met extra taken, oordeelden strenger over onethische zaken en hadden meer geld over voor liefdadigheidsdoelen.

Tip 10: Wees zelf een gelukkig mens!
Kinderen leren van alles wat ze om zich heen zien en ervaren, of dit nu goed is of slecht. Als je als ouder positief in het leven staat en dit uitstraalt naar je kind, zal je kind je naar grote waarschijnlijkheid in volgen. Volgens psychologe Carolyn Cowan van de Universiteit in Californië komen kinderen minder goed terecht als de ouders niet goed voor zichzelf (kunnen) zorgen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here