10 Redenen Waarom Tomatensap Zo Gezond Voor Je Is

0
12886

Tomaten zijn niet alleen lekker, ze zijn ook zeer gezond, ze maken je slank en je krijgt er een mooiere huid van. In dit artikel zetten we de tomaat daarom in het zonnetje. Lees wat 1 glas tomatensap voor jou allemaal kan doen.

Rood zien van gezondheid
De rode kleur van de tomaat wordt veroorzaakt door lycopeen. Dit is een bioactieve stof die behoort tot de groep carotenoïden en werkt als een krachtig antioxidant. Antioxidanten helpen het lichaam te weren tegen vrije radicalen, schadelijke stoffen die onze cellen kunnen beschadigen. Antioxidanten kunnen deze vrije radicalen onschadelijk maken. Ze spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces. Lycopeen brengt ons vele gezondheidsvoordelen. De Journal of the National Cancer Instituut heeft een onderzoek gepubliceerd waarin wetenschappers onderbouwd concluderen dat lycopeen het risico op kanker kan verlagen. Hoe roder de tomaat, hoe hoger het gehalte lycopeen. Daarnaast bevat de tomaat ook veel bètacaroteen, tevens een antioxidant die de werking tegen het risico van kanker nog eens versterkt. Naast deze twee antioxidanten bevat de tomaat ook nog een royale hoeveelheid vitamine C, zink, calcium, ijzer, chloor en zwavel. In tomatensap gaan extra veel tomaten. 1 glas tomatensap per dag levert je heel veel gezondheidsvoordelen op. Je wordt er slanker van en het is een regelrecht beautyproduct voor huid en haren.

Gezondheidsvoordelen tomatensap

  1. Tomatensap tegen kanker

Dat lycopeen een krachtig antioxidant is en bescherming biedt tegen kanker heb je hierboven al kunnen lezen. Vooral bij prostaatkanker heeft lycopeen bewezen in diverse onderzoeken dat het een gunstige werking op het remmen van deze vorm van kanker en zelfs helpt in de bestrijding ervan. Arts-bioloog Engelbert Valstar heeft er diverse studies naar gedaan en je vindt op het internet diverse publicaties van de resultaten uit zijn onderzoeken.

  1. Tomatensap tegen hart- en vaatziekten

Lycopeen helpt tegen hart- en vaatziekten omdat het de LDL cholesterolwaarden in je bloed verlaagt. LDL cholesterol is de slechte cholesterol, die in te hoge waarden verantwoordelijk is voor veel slechte effecten, waaronder eetbuien, hartaanvallen en beroertes. Uit een onderzoek waaraan 725 mannen van middelbare leeftijd deelnamen, bleek dat de personen met een laag gehalte lycopeen aanzienlijk meer risico liepen op een hartaanval of beroerte dan degenen met een hoger gehalte lycopeen in het bloed.

  1. Tomatensap tegen hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid

Een verstoring in de zuur/base balans in het lichaam kan voor verschillende alledaagse ongemakken zorgen, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid. Lichaamcellen functioneren beter in een overwegend basische omgeving. Tomaten hebben een alkalische werking en kunnen het lichaam ontzuren, waarmee je al met 1 glas tomatensap per dag veel meer weerstand op kunt bouwen.

  1. Tomatensap en vruchtbaarheid (van de man)

De lycopeen in de tomaat verbetert de kwaliteit van sperma. Uit diverse studies is gebleken dat lycopeen de mannelijke vruchtbaarheid verhoogt door vermindering van vetzuuroxidatie en schade aan DNA. Tijdens verschillende onderzoeken werden zowel dieren als mannen onderzocht naar het effect van lycopeen op de spermakwaliteit. Toevoeging van lycopeen in de vorm van 150 gram tomaten leidde tot een toename van spermacellen en een verhoogde beweeglijkheid van deze cellen. (bron: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24675655)

  1. Tomatensap om te detoxen

De krachtige antioxidanten helpen het lichaam giftige stoffen af te voeren. Chloor en zwavel helpen de nieren en lever bij hun ontgiftigende functies.

Beautyvoordelen tomatensap

  1. Tomatensap reduceert de buikomvang

In Taiwan deden 30 jonge vrouwen mee aan een studie, waarbij onderzocht werd of je met lycopeen gewicht zou kunnen verliezen. Zij dronken elke dag een glas tomatensap met een inhoud van 280 ml. De tailleomvang bleek gemiddeld bij de vrouwen met 1,6 centimeter afgenomen en gemiddeld wogen ze 1,5 kilo lichter in 8 weken tijd. Tomaten bevatten weinig calorieën, maar wel een goede combinatie van water, vezels en voeding om je lichaam te voeden en van vocht te voorzien. Hierdoor heb je minder snel honger en daarom zul je minder snel naar tussendoortjes verlangen.

  1. Tomatensap voor een mooie huid

Tomaten bevorderen de aanmaak van procollageen, een eiwit dat de huidstructuur verbetert en jong houdt. Lycopeen behoort tot de groep carotenoïden, waarvan bekend is dat ze bescherming bieden tegen de schadelijke effecten van UV straling.

  1. Tomatensap voor gezonde haren

Tomaten bevatten veel vitamine C en dragen daarmee bij aan het behoud van een mooie haarkleur en sterke haren.

Tomatensap maak je natuurlijk zelf

Tomatensap is dé manier om veel tomaten op een eenvoudige manier in je lichaam te krijgen. Koop geen kant-en-klare tomatensap in de winkel, maar maak het sap liever zelf van verse tomaten. Dan weet je zeker dat er geen schadelijke additieven zijn toegevoegd. Je kunt tomatensap makkelijk maken met een blender of in de keukenmachine. Haal de velletjes niet van de tomaat, deze bevatten nu juist de meeste lycopeen.

Tomatensap voor uitwendig gebruik

  1. Tomatensap als conditioner voor de haren

Masseer een kleine hoeveelheid tomatensap in het haar als conditioner om glans in het haar te brengen. Je verhoogt met het tomatensap namelijk de zuurgraad van het haar waarmee ook de kleur van het haar langer mooi zal blijven. Laat het tomatensap net als een conditioner een paar minuten in het haar inwerken en spoel het vervolgens goed uit.

  1. Tomatensap als oppepper voor de huid

De vitamine A en C in tomaten brengt een heldere gloed op je huid. Meng tomatensap met een beetje rauwe honing en gebruik het als masker aan op je gezichtshuid. Laat het zo’n 15 minuten op de huid inwerken en spoel het met handwarm water weer af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here