10 Gewoontes Die Ongezond Zijn Voor Je Ogen

0
2445

Onze ogen zijn ontzettend belangrijk voor ons. bij alles wat we doen, hebben we ze eigenlijk wel nodig. Het is dan ook erg belangrijk dat ze optimaal blijven functioneren, alleen is het de vraag of we wel goed genoeg voor ze zorgen om goed te kunnen blijven functioneren. Hieronder vind je een aantal gewoontes die je snel af moet leren als je graag nog lang van gezonde ogen wilt genieten.

1. Goedkope of over de datum make-up gebruiken
Goedkope make-up kan er weliswaar goed uitzien, maar het betekent niet dat het ook goed is voor je ogen. Veel goedkope oog make-up bevatten ingrediënten die niet goed zijn voor je ogen. Het is dan ook niet verstandig om te bezuinigen op make-up. Ook is het niet handig om make-up te gebruiken die overdatum is. Dat kan namelijk bacteriën verspreiden dat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van jouw ogen.

2. Contactlenzen te lang inhouden
Contactlenzen zijn een ideale vervanger voor een bril, maar er zijn wel een aantal voorschriften die je moet volgen om de contactlenzen goed te kunnen gebruiken. Het is erg slecht voor je ogen als je contactlenzen te lang inhoudt. Dat komt omdat er dan niet genoeg zuurstof bij het oog komt en dat kan grote schade aanrichten. Het is ook zaak dat de lenzen regelmatig schoongemaakt worden.

3. Zwemmen zonder zwembril
In een zwembad treffen we allemaal verschillende chemicaliën, waaronder chloor. Als je er vaak voor kiest om te zwemmen zonder zwembril, dan kan dat negatieve gevolgen hebben voor jouw ogen. Je kunt last krijgen van irritatie aan de ogen, vertroebeld zicht of zelfs tijdelijk niets zien. Iets wat je heel eenvoudig kunt voorkomen door gewoon een zwembril te dragen als je besluit om te gaan zwemmen.

4. Bezoek aan de opticien te lang uitstellen
Hoevaak zie je het niet om je heen dat iemand weet dat hij of zij een bril nodig heeft, maar dat een bezoek aan de opticien toch heel lang wordt uitgesteld. Het komt heel vaak voor en het is allesbehalve verstandig. Als je vermoedt dat er iets mis is met je ogen, doe je er goed aan om direct een bezoekje te brengen aan de opticien.

5. Roken
Dat roken slecht voor je is, is al lang geen verrassing meer. Ook voor je ogen kan roken zeer gevaarlijk zijn. Sigarettenrook beschikt over chemicaliën die zeer slecht zijn voor je ogen. Dit is dus niet alleen schadelijk voor jou, maar ook voor anderen die last hebben van jouw rook.

6. Ongezond eten
Dat je gezond moet eten voor een gezond leven, is geen verrassing. Maar het blijkt ook erg slecht voor je ogen als je niet goed eet. Te veel fast food eten en te weinig fruit en groenten zorgen ervoor dat je niet genoeg vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren voor je ogen binnenkrijgt. Ook voor gezonde ogen is het dus belangrijk dat je gezond eet.

7. In je ogen wrijven
Zodra je jeuk aan je oog krijgt, begin je vaak direct met in je ogen wrijven. Dit is echter een slechte gewoonte en absoluut niet goed voor de ogen. Ten eerste beschikken jouw handen over enorm veel ziektekiemen die schade kunnen toebrengen aan de ogen. Daarnaast kan het oogoppervlak ook beschadigd raken als je te vaak in je ogen wrijft.

8. Lezen bij te weinig licht
Een andere gewoonte die niet goed is voor je ogen, is lezen terwijl je niet over voldoende licht beschikt. Alhoewel uit wetenschappelijk onderzoek nooit geheel bewezen is dat het grote schade aanbrengt, is het wel iets wat we zeer eenvoudig kunnen voorkomen door gewoon een goede lamp aan te zetten als we willen lezen. Liever voorkomen dan genezen.

9. Geen zonnebril dragen
Als de zon schijnt, doe je er altijd goed aan om een zonnebril op te zetten. Wanneer je dat niet doet, dan is de kans aanwezig dat het zonlicht jouw ogen beschadigt. Iets wat je zeer eenvoudig kunt voorkomen door gewoon een zonnebril te dragen als de zon flink schijnt.

10. Film kijken op laptop of tablet
Het is soms weliswaar handig om een film te kijken op jouw laptop of tablet als je even geen televisie bij de buurt hebt, maar het is niet echt goed voor je ogen, vooral niet als je aan het reizen bent. Je zit vaak veel te dicht op het scherm en dat zorgt ervoor dat je ogen onder zware druk komen te staan.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here