10 Feitjes Over Chocolade Zodat Je Precies Weet Welke Chocolade Je Gerust Kunt Eten

0
2495

Chocolade, de zoete verleiding… is het nu gezond voor je, maakt het je dik, krijg je er puistjes van? In dit artikel zetten we alle leuke, maar ook minder fijne eigenschappen en feitjes van deze lekkernij voor je op een rijtje.

#1 Oorsprong chocolade

Chocolade wordt gemaakt van cacao en deze cacao werd eeuwen geleden door de Maya’s en Azteken gemaakt van de zaden (cacaobonen) van een tropische boom die destijds alleen voorkwam in Zuid-Amerika. Van de cacaoboon werd drank gemaakt. In de 16e eeuw namen wereldreizigers de cacaobonen mee naar Europa. Het was toen nog enorm kostbaar en alleen de rijken konden het betalen. Rond 1900 werd de cacao ook voor het gewone volk betaalbaar. Cacaobomen komen nu in vele tropische landen voor.

#2 Het verschil tussen pure en melkchocolade

Pure chocolade bevat cacaopasta en suiker. In melkchocolade is ook melkpoeder verwerkt. De witte chocolade bestaat uit cacaoboter (het vetdeel van de cacao), suiker en melkpoeder. Bittere chocolade bevat extra veel cacao en minder suiker en cacaoboter. Hoe hoger het percentage echte cacao, hoe beter de kwaliteit van de cacao en de daarbij behorende voedingstoffen.

#3 Chocolade maakt alert

Chocolade bevat stimulerende stoffen als theobromine en cafeïne en daarmee verhoogt chocolade de opmerkzaamheid.

#4 Chocolade goed voor hart en bloedvaten, of toch niet?

De flavonoïden in de cacao zijn goed voor hart- en bloedvaten, maar de meeste chocolade bestaat uit een grote hoeveelheid verzadigd vet, wat toch echt ongezond voor je is. Kies je echter voor chocolade met een hoger cacao gehalte, dan wordt de verhouding tussen gezond en ongezond gunstiger naar mate dit cacao gehalte hoger is.

#5 High worden van chocolade

Uit onderzoek blijkt dat chocolade stoffen bevat die je kunt vergelijken en zelfs verwant zijn aan cannabis. Je moet echter wel minstens 11 kilo naar binnen werken om eenzelfde effect als bij cannabis te krijgen.

#6 Chocolade geeft je een happy gevoel

Chocolade verhoogt het endorfine en serotonine gehalte in de hersenen en dat geeft je een blij gevoel.

#7 Chocolade veroorzaakt gaatjes

Chocolade heeft een ongunstige werking op het gebit. Het kan bestaande gaatjes in tanden en kiezen verergeren. Goed poetsen dus als je schuldenvrij van  chocolade wilt genieten.

#8 Chocolade is giftig voor honden en katten

Chocolade bevat de stimulerende stof theobromine, en deze is gevaarlijk voor huisdieren. Zelfs kleine hoeveelheden zijn al funest. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, ze kunnen er diarree van krijgen en ze kunnen braken. Honden of katten kan het eten van chocolade zelfs fataal zijn.

#9 Nederlanders eten 4,8 kilo chocolade per jaar

Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 4,8 kilo chocolade. In Nederland worden elke dag ongeveer 1 miljoen boterhammen met hagelslag gegeten. In Zwitserland eten ze de grootste hoeveelheid chocolade per jaar, gemiddeld maar liefst 11 kilo!

#10 Geen chocolade meer in 2020?

70 % van de cacao komt uit de Ivoorkust en Ghana, waar de omstandigheden op dit moment slecht zijn. Door aanhoudende droogte zijn veel cacaoplantages verwoest door een schimmel. Er is 30 tot 40 % van de productie verloren gegaan. Het brengt te weinig op voor de boeren en daarom stoppen ze er massaal mee. Chocolade zal dus minder verkrijgbaar zijn en de prijs van chocola zal daarbij stijgen.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here