10 Dingen Die Je Beter Niet Tegen Je Partner Zegt (Tenzij Je Van Hem Af Wilt)

0
5744

Slechte communicatie vindt vaak plaats als je de ander als tegenstander gaat zien in plaats van partner. Gesprekken verlopen moeizaam en je vraagt je af hoe het zo is gekomen. Slechte communicatie kan een symptoom zijn van onvrede in de relatie, maar het kan ook een onhandige actie zijn waarmee je tegenstand bij de ander opwekt en als je niet oppast met wat je zegt en hoe je het zegt, kan het leiden tot een verhitte discussie en zelfs tot escalatie. Als je dat wilt voorkomen, let dan op het gebruik van woorden zoals die hieronder beschreven staan.

  1. ‘Tuurlijk, wat jij wilt’

Een conflict vermijden in een relatie is geen handige strategie om deze in stand te houden. Niet deelnemen aan een gesprek, terwijl de ander klaarblijkelijk ergens mee zit, kan zelfs funest zijn voor de relatie. Volgens klinisch psychologe en relatiedeskundige Monica O’Neal is het hoofd bieden aan problemen en ermee dealen onderdeel van een sterke relatie. Partners zouden zich veilig genoeg bij elkaar moeten voelen om tegenover elkaar hun boosheid of ongenoegen te uiten.

  1. ‘Dat slaat helemaal nergens op!’

Met deze woorden zeg je in feite: ik heb gelijk en jij in de verste verte niet, zegt relatiedeskundige en auteur Susan Heitler. Het is beter om toe te geven dat je partner iets zegt waar je het wel mee eens bent, om vervolgens de kwestie vanuit je eigen perspectief te verwoorden. Je maakt de kans daarmee aanzienlijk groter om tot een voor beiden acceptabele oplossing te komen.

  1. ‘Jij bent een echte *&%#!’

Wanneer je gaat schelden, dan ben je er alleen op uit om de ander te kwetsen, vervolgt Heitler. Schelden is niet toegestaan in een relatie, zelfs niet als je partner je tot het uiterste drijft. Je zult er in ieder geval niet je problemen mee oplossen en ze waarschijnlijk alleen mee verergeren.

  1. ‘Ik haat je!’

Zeg niet iets wat je niet werkelijk meent, ook niet uit boosheid of verdriet. Zeg liever: ‘ik haat het als je zo doet.’ Bedenk dat haat en liefde erg dicht bij elkaar liggen en het kan ook een uiting zijn van: ‘ik hou zoveel van jou, waarom doe je dit, het geeft me zo’n rotgevoel.’

  1. ‘Doe eens rustig’

Als je tegenover een tierende partner staat, is het niet handig te doen alsof het je onberoerd laat. ‘Doe eens rustig’ kan voor de ander verkeerd geïnterpreteerd worden, alsof diens gevoelens voor jou niet belangrijk zijn. Een goede manier is oprechte verbazing te laten zien over de vijandige houding van de ander. Hiermee toon je dat je geen idee hebt waar je partner zich zo druk over maakt en je laat zien dat je het schreeuwen verontrustend vindt.

  1. ‘Ja, maar’

‘Ja, maar’ betekent: nee. Eigenlijk zeg je dan steeds: nee, ik ben het niet met je eens. Je wilt het laatste woord hebben. ‘Ja, maar’ is niet handig als je een conflict met je partner wilt oplossen. Je kunt je beter anders formuleren. ‘Jij zet nooit de vuilnisbak buiten!’ In plaats van: Ja, maar jij haalt nooit de vaatwasser leeg, kun je ook zeggen: ‘Je hebt gelijk, misschien moeten we de huishoudelijke taken beter verdelen. Zo heb ik bijvoorbeeld het gevoel dat ik de enige ben die de vaatwasser leeg haalt. Laten we eens kijken wat voor oplossing we hiervoor kunnen vinden.’

  1. ‘Oh, nou dat is echt geweldig’ (sarcastisch)

Sarcasme en hatelijkheden werken als vergif voor de relatie, omdat ze afkeer tot uitdrukking brengen. Het getuigt niet van respect naar de ander en het lokt een minstens net zo negatieve reactie van de ander uit. Hieruit zal begrijpelijkerwijze een conflict onmogelijk opgelost kunnen worden.

  1. ‘Laten we het er maar niet meer over hebben’

Als je in een impasse bent geraakt, is het heel begrijpelijk dat je even afstand van het conflict wilt nemen. Je kunt echter niet je zomaar van het probleem distantiëren. Laat je partner weten dat je tijdelijk een time-out in de discussie nodig hebt, maar beloof om er later op terug te komen.

  1. ‘Het zou niet zo moeilijk moeten zijn’

In deze zin steekt kritiek. Je partner zou zich er dom, minderwaardig of onzeker door kunnen voelen. Bekritiseer je partner op regelmatige basis en je weet zeker dat deze op een dag uit je leven voorgoed zal verdwijnen. Je mag best eens in iets teleurgesteld zijn, maar geef dan op zijn minst op een positieve manier feedback.

  1. ‘Misschien kan ik dan maar gewoon beter weggaan’

Een relatie die in stand gehouden wordt door dreigementen zal daar onder bezwijken. Het is een vorm van manipulatie om je wil aan de ander op te leggen. Als je partner zichzelf respecteert, dan zal deze na deze woorden van jou gehoord te hebben je zeker laten gaan.

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here